Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.12.2022

Turun ammattikorkeakoulun laitekanta kasvoi uudella topologiaskannerilla – Nyt kaivataan näytteitä mitattavaksi

Mittalaitteisto hankittiin osana Turun ammattikorkeakoulun käynnissä olevaa Topologiamittaamisella tuottavuutta metalliteollisuuden pk-yrityksille (ToTu) -hanketta. Nyt eri yrityksiltä kaivataan paljon näytteitä tutkittavaksi.

Teksti ja kuva: Siiri Welling 

Konetekenologiakeskus Turku Oy:n monipuolinen laitekanta on saanut huikean lisän, uuden topologiamittalaitteiston. Bruker Aliconan valmistama InfiniteFocus G6 on tarkka, nopea ja universaali optinen 3D-mittauslaite, joka mittaa esineen pinta-alaperusteisesti korkealla resoluutiolla.  

– Hankittu mittalaitteisto on maailmanlaajuisesti ensiluokkainen laite, joka luo uusinta valmistus- ja mittaustekniikan osaamista topologiamittaamiseen Varsinais-Suomen pk-teollisuuden käyttöön. Laitteella on periaatteessa mahdollista mitata minkä vain materiaalin pinnan muotoja ja karheutta, sanoo Turun ammattikorkeakoulun projekti-insinööri Jussi Karlsson.  

Mittalaitteisto hankittiin osana Turun ammattikorkeakoulun käynnissä olevaa Topologiamittaamisella tuottavuutta metalliteollisuuden pk-yrityksille (ToTu) -hanketta . Sen tavoitteena on tarjota käytännönläheisiä työkaluja ja uutta osaamista erityisesti valmistavan teollisuuden digitaalisen siirtymän ja vihreän kasvun vauhdittamiseen. Hankkeessa tehdään tiiviisti töitä Varsinais-Suomen alueen yrityselämän kanssa. Topologia on tieteen osa-alue, jolla tarkoitetaan tiedon keräämistä jostakin muodosta. Topologiamittalaitteistolla tehtävät mittaukset on mahdollista räätälöidä vastaamaan yksittäisen yrityksen tai korkeakoulun tarpeita, jolloin tieto on helposti otettavissa käyttöön esimerkiksi erilaisten tuotantoprosessien optimoinnissa, tuotekehityksessä tai konseptisuunnittelussa.  

– Topologialla voidaan katsoa, että muodot ovat oikeat. Jos vaikka sorvaamalla tehdään tuote, jonka halutaan olevan suora, voidaan suoruus tarkistaa topologiamittarilla, selventää Karlsson.  

topologiasome1.jpg

Koulutusta ja tutkimusta

ToTu-hankkeen aikana koulutetaan ja opetetaan alueenkorkeakoulujen henkilöstä sekä alan opiskelijoita topologiamittaamiseen liittyen ja luodaan tutkimuspalvelukonsepti vastaamaan alueen pk-yritysten tarpeita. Karlssonin mukaan tärkeintä on ensin tutkia, mihin kaikkeen uusin topologiamittauslaite soveltuu. Lisäksi laitteen avulla haetaan tietoa siitä, kuinka oikeita tulokset ovat verrattuna muihin Koneteknologiakeskuksen mittalaitteisiin. 

– Tämä uusi mittauslaite tuo upean lisän jo olemassa olevaan laitekantaan, ja mahdollistaa meille laajemman tutkimus- ja palvelutarjonnan. Mutta vielä emme osaa sanoa sitä, soveltuuko tämä laite esimerkiksi peilien tai läpinäkyvien esineiden pintojen mittaamiseen. Haluaisimmekin nyt saada erilaisilta yrityksiltä mahdollisimman paljon erilaista materiaalia tutkittavaksi, sanoo Karlsson.  

InfiniteFokusG6 -laitteeseen sopii jopa 30 kilon painoiset esineet, joiden korkeus on maksimissaan 30 senttiä.  

Koneteknologiakeskuksen pääomistajina ovat Turun ammattikorkeakoulu Oy, Turun yliopisto, Turun kaupunki, Åbo Akademi, Turun aikuiskoulutussäätiö ja Teknologiateollisuus ry.  

Totu-hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto EAKR. Hanke rahoitetaan osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Totu-hanke päättyy ensi vuoden elokuussa.  

Tutustu Koneteknologiakeskukseen!