Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.2.2023

”Ärsyttävän innokas aikuisopiskelija”: Anna Hallvarin hyppy projektiasiantuntijasta rakentamisen opintoihin

Ympäristösuunnittelijasta rakennusinsinööriksi. Pitkähkön ja edelleen jatkuvan projektiuran jatkeeksi Anna Hallvar lähti opiskelemaan rakennusalaa sillä kokee intohimokseen remontoida vanhoja rakennuksia.

Teksti ja kuvat: Martti Komulainen

Anna Hallvar, ympäristösuunnittelija (AMK) ja tuleva rakennustekniikan insinööri (AMK) kuvailee olevansa ”opinnoilla nautiskelija”. Ja myös  se ”ärsyttävän innokas aikuisopiskelija”.

– Olisi kiva ottaa kaikki kurssit. 

Opiskeluhistoriaa hänelle onkin jo kertynyt. Takana ovat hallintotieteiden maisteriopinnot aluetieteessä Vaasan yliopistossa sekä ympäristösuunnittelijan tutkinto Turun AMK:sta.

Nyt kiikarissa on rakentamisen insinööritutkinto vuonna 2024. Siinä voi hyödyntää aiempaa kestävän kehityksen koulutusta - rakentamisessa(kin) kestävä kehitys on kova sana.

Anna Hallvar sopisi hyvin jatkuvan oppimisen mannekiiniksi. ”Oppiminen. Onneksi se on jatkuvaa” - Turun AMK:n slogan istuu hyvin Anna Hallvariin.

– Aluksi ajattelin että nämä eri opinnot ja tutkinnot ovat erillisiä, mutta nyt mitä enemmän olen liikkunut ”insinööripiireissä” olen tajunnut miten paljon siellä arvostetaan aiempia opintojani, kestävää kehitystä ja aluetiedettä, Anna Hallvar kuvailee.

Opinnäytetyö - vaikkakaan ei ole vielä aktiivivaiheessa - voisi liittyä korjausrakentamiseen, mikä kovasti kiinnostaa. Ja on myös jatkossakin tärkeä vaikka rakentamisen suhdanteet muuttuisivat. Suomessa arvioidaan olevan rakennusten korjausvelkaa kymmenesosa koko rakennuskannan arvosta. Töitä siis riittää.

AnnaHallvar_NCC-4_netti.jpg
Anna suorittaa työpaikkaopintoja ja harjoittelua NCC:n Suikkilan työmaalla, jonne rakennetaan uudiskohteena päiväkotia ja koulua.

Projektitaidoille kysyntää

Anna Hallvar on paraikaa opintovapaalla hankeasiantuntijan tehtävästään Turun AMK:n projektitoimistossa. Projektikokemusta on kertynyt muun muassa järviruo´on hyötykäyttöä ja bioenergiaa koskevissa hankkeissa, viimeisimpänä raskaan liikenteen sujuvuutta tutkineessa kansainvälissä Baltic Loop -hankkeessa. Liityntää useista näistä projekteista löytyy rakennusalaankin, kun ajatellaan asumisen kestäviä ratkaisuja.

Projektiosaamiselle on ollut käyttöä opiskeluun kuuluvissa rakennustyömaiden harjoitteluissa. Ensimmäisen rakennusalan harjoittelupaikankin hän sai pitkälti projekti- ja kirjoittamisosaamisensa ansiosta.

– Mitä muuta rakentaminen oikeastaan on kuin projekti, Anna Hallvar toteaa.

Jostain projektisuunnittelun maailmasta voisi löytyä tulevaisuuskin.

Ylipäätään laaja-alaiselle osaamiselle tuntuu olevan kysyntää. Siksi tuo aiempikin koulutus on hyödyksi, minne sitten tie viekin valmistumisen jälkeen. Laaja-alaisuus tuo perustaa myös kokonaisuuksien ymmärtämiselle. 

Eniten tällä hetkellä kiinnostaa vanhojen rakennusten korjaaminen, ekologisesti kestävästi. Siihen tulee taustaa ympäristösuunnittelijan koulutuksesta. Anna Hallvar itsekin asuu 100 vuotta vanhassa puutalossa, missä pientä korjaamista riittää.

Anna Hallvar kannustaa menemään opinnoissa omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Opinnoilla voi ”herkutella”, kuten hän itse on tehnyt, ja valinnut muun muassa kiinteistösijoittamisen opintoja liiketoiminnan puolelta.
 

Insinööri (AMK), rakennus- ja yhdyskuntatekniikka

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksesta valmistuu insinöörejä (AMK) yhdyskuntatekniikan suunnittelun ja toteutuksen, talonrakennustekniikan rakennesuunnittelun, kiinteistöjen korjauksen ja ylläpidon ja tuotantojohtamisen tehtäviin sekä LVI-suunnitteluun.