Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.4.2024

Turun AMK osallistuu maailman suurimpaan kyberpuolustusharjoitukseen ─ järjestäjänä Naton valtuuttama osaamiskeskus

Turun AMK:n ICT-osaamisalue on perustanut kyberturvallisuuden opiskelijoista koostuvan valmennusryhmän, joka osallistuu erilaisiin kyberturvallisuusharjoituksiin ja -kilpailuihin. Valmennusryhmä ottaa nyt ensimmäistä kertaa osaa puolustusliitto Naton akkreditoiman osaamiskeskuksen Locked Shields -harjoitukseen huhtikuussa.

Turun ammattikorkeakoulu on mukana Tallinnassa pidettävässä Locked Shields -kyberturvallisuusharjoituksessa, jonka järjestää vuosittain NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE). 

Locked Shields on maailman suurin reaaliaikainen Red Team ─ Blue Team -kyberpuolustusharjoitus, joka on järjestetty vuodesta 2010 alkaen. Osallistujia on tuhansia kymmenistä eri maista.

Turun AMK on ensimmäinen suomalainen ammattikorkeakoulu, joka ottaa osaa harjoitukseen. Harjoitus johdetaan Tallinnasta ja kilpailevat tiimit osallistuvat etäyhteyksin omista maistaan. 

Turun AMK:n ICT-osaamisalueen opiskelijatiimi toimii harjoituksessa osana järjestävää organisaatiota ja matkustaa paikan päälle Tallinnaan.

─ Harjoituksessa opiskelijoillamme on tärkeä rooli. He tuottavat kilpaileville joukkueille keskeistä tilannetietoa suojattavista järjestelmistä. Järjestelmiä on satoja, ja yksittäisiä kohteita yli 5 000. Kohteiden skaala on myös todella laaja vaihdellen kriittisen infran prosessiohjauksista mukana kulkeviin mobiililaitteisiin. Harjoituksessa on mukana muitakin osa-alueita kuten strateginen päätöksenteko, oikeudelliset näkökulmat sekä viestinnälliset asiat, joihin lukeutuvat muun muassa informaatio-operaatiot, kertoo Turun AMK:n kyberturvallisuuden lehtori Jani Vanharanta

Turun AMK:ssa tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijat ja tietojenkäsittelyn tradenomiopiskelijat voivat suuntautua tietoverkkojen ja kyberturvallisuuden opintopolulle, jossa keskitytään ICT-infrastruktuurin turvaamiseen. Opinnoissa painotetaan kyberuhkatiedon ja tietoturvavalvomon käytännönläheistä opetusta.

Kyberturvallisuuden erikoisryhmä valmiina haasteisiin

Tänä keväänä Turun AMK:hon on perustettu erillinen Cyber Protection Team -valmennusryhmä, jonka tarkoituksena on kehittää ryhmään valittujen opiskelijoiden valmiutta osallistua erilaisiin kyberturvallisuusharjoituksiin. Valmennusryhmä tulee harjoittelemaan juuri Locked Shieldsin tyylisissä harjoituksissa tarvittavia taitoja ja osallistuu tulevaisuudessa eri harjoituksiin yhtenäisenä tiiminä.

Harjoituksissa tarvittava osaaminen on keskeisessä osassa Turun AMK:ssa toimivan Wireless Communications and Cybersecurity -tutkimusryhmän TKI-toimintaa, jossa yhtenä fokusalueena on kriittisen infrastruktuurin turvallisuus.

─ Turun AMK on yksi suurimmista kyberturvallisuutta kouluttavista korkeakouluista Suomessa ja haluamme tarjota opiskelijoillemme mahdollisuuden päästä kunnolla testaamaan osaamistaan tällä kriittisellä alalla. Ideana on luoda eräänlainen kyberturvallisuuden erikoisryhmä, joka kykenee vastaamaan kansainvälisen huipputason vaatimuksiin. Kyseessä ei ole kertatoteutus, vaan tulemme joka vuosi tarjoamaan parhaille opiskelijoille mahdollisuutta hakeutua mukaan valmennusryhmään, Turun AMK:n ICT-osaamisalueen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Tero Reunanen taustoittaa valmennusryhmän perustamista.

Locked Shields -harjoitus huhtikuussa

Locked Shields -harjoitus järjestetään kuluvan huhtikuun aikana. Harjoituksessa on kuviteltu skenaario, jossa punainen tiimi hyökkää sinisen tiimin suojaamiin järjestelmiin.

Kyseessä voi esimerkiksi olla teollisuusjärjestelmä, joka sammuu tai tuhoutuu, jos punainen tiimi onnistuu työssään. Sinisen tiimin tehtävä on estää tuhotyö. Toiminta pisteytetään. 

Turun AMK:n opiskelijatiimi edustaa harjoituksessa valkoista tiimiä, joka jäljittelee tavallisia käyttäjiä, kuten kansalaisia ja heidän toimintaansa.

─ Opiskelijoille tämä on arvokas kokemus: he saavat käytännönläheistä ja aitoa työelämäkokemusta hektisestä kyberpuolustamisesta sekä näkevät, mitä ison tapahtuman järjestäminen vaatii. He pääsevät seuraamaan harjoituksen toimintaa hyvin läheltä, Vanharanta kiittelee.

NATO CCDCOE on Virossa sijaitseva puolustusliitto Naton akkreditoima kyberpuolustuksen osaamiskeskus. Locked Shields on NATO CCDCOE:n järjestämä vuosittainen harjoitus, joka antaa kyberturvallisuuden asiantuntijoille mahdollisuuden parantaa taitojaan puolustaa kansallisia tietojärjestelmiä ja kriittistä infrastruktuuria reaaliaikaisten hyökkäysten alla. Painopiste on realistisissa skenaarioissa.