Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.10.2023
SOMA - Sote-yksiköt terveysteknologiakehityksen mahdollistajana

SOMA - Sote-yksiköt terveysteknologiakehityksen mahdollistajana

SOMA-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa varsinaissuomalaisten terveys-, hyvinvointi- ja hoivateknologiayritysten tuotekehitystä sekä kasvattaa kilpailukykyä. 

Hankkeessa kehitetään uudenlainen kokeilualustatoimintamalli, jota pilotoidaan Salossa toimivassa Campuskoti Merihelmessä. Hankkeessa luotava kokeilualustatoimintamalli mahdollistaa uusien terveys, hyvinvointi- ja hoivateknologia-alan tuotteiden ja palveluiden kehittämisen, testaamisen ja kliinisen näytön hankkimisen autenttisessa sosiaalipalvelua tuottavassa yksikössä. Hankkeessa luotava toimintamalli tuokin kokeilualustatoiminnan ensimmäistä kertaa osaksi hoivapalveluja tarjoavan yksikön ydintoimintoja. Tavoitteena on myös saada tietoa siitä, miten tällainen toiminta voi integroitua osaksi yksikön päivittäistä toimintaa vaarantamatta sen ydintoimintaa, eli ikäihmisten hoitoa ja elämänlaatua. 

Hanke toteutetaan ryhmähankkeena ja siihen osallistuvat Turun ammattikorkeakoulu, Varsinais-Suomen hyvinvointialue ja Yrityssalo Oy.

Soma-projektin yhdistelmälogo.jpg

Kokeilualustamallin pilotointi käynnistyi 2024 tammikuussa

SOMA-hankkeessa kehitetään uudenlaista kokeilualustatoimintamallia hyvinvointi- ja terveysteknologia-alan yritysten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi, testaamiseksi ja kliinisen näytön hankkimiseksi. Toimintamalli tuo kokeilualustatoiminnan ensimmäistä kertaa osaksi hoivapalveluja tarjoavan yksikön ydintoimintoja.

Hankkeessa siirryttiin pilotointivaiheeseen vuoden 2024 alussa. Pilottien aikana hyvinvointi- ja terveysteknologia-alan yrityksillä on mahdollisuus testata tuotteitaan tai palvelujaan Salossa toimivassa ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikössä, Campuskoti Merihelmessä. Testattavat tuotteet voivat olla esimerkiksi erilaiset älykellot, kaatumisen ehkäisyyn olevat älymatot tai erilaiset ratkaisut, jotka helpottavat hoitotyön tekemistä. 

Onko teillä tuote tai palvelu, jota haluaisitte testata aidossa ympäristössä? Ole yhteydessä projektipäällikkö Teppo Saarenpäähän, teppo.saarenpaa@turkuamk.fi.

Hankkeeseen osallistuvat Turun ammattikorkeakoulun lisäksi Varsinais-Suomen hyvinvointialue ja Yrityssalo Oy. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.