Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.9.2021
Tekstiilivirrat Suomessa

Tekstiilivirrat Suomessa

Hankkeessa päivitetään vuoden 2012 tekstiilivirtatiedot. Tekstiilien tuotannon, tuonnin ja viennin arvioinnissa käytetään tilastotietoja. Tekstiiliketjun toimijoilta kootaan kyselyillä ja haastatteluilla tietoa kuluttajien käytöstä poistamien tekstiilien keräysmääristä ja siitä mitä tekstiileille keräyksen jälkeen tapahtuu. Myös kauppojen, pesuloiden, yritysten ja vastaavien tekstiilipoistot pyritään kartoittamaan. 

Ajankohtaisen tiedon tarve tekstiilivirroista korostuu tekstiilijärjestelmään kohdistuvien strategioiden ja politiikkaohjelmien myötä, joilla tekstiiliketjun toimintaa pyritään ohjaamaan kestävämmälle pohjalle. 

Toimenpiteitä tarvitaan koko tekstiilien arvoketjussa ja tällöin on tärkeää, että toimenpiteet suunnitellaan mahdollisimman ajantasaisen tiedon perusteella. EU:ssa on valmisteilla tekstiilistrategia, jonka jalkauttamiseksi suunniteltavien toimenpiteiden taustalle tarvitaan perustietoa tekstiilivirtojen nykyisistä volyymeistä, niiden jakautumisesta eri toimijoille ja erilaisiin käyttö- ja jätehuoltoratkaisuihin. Lisäksi tekstiilivirtojen kokonaiskuva auttaa arvioimaan kohtia joihin muutoksia tarvittaisiin.

Suomenkielinen tiivistelmä tekstiilivirtaselvityksestä

Ruotsinkielinen tiivistelmä tekstiilivirtaselvityksestä

Katso tallenne tekstiilivirtaselvityksen julkistustilaisuudesta

Tutustu hankkeessa tehtyyn selvitykseen