Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.4.2024
Askelia kohti ilmastoystävällistä liikennettä ja liikkumista Turun seudulla

Askelia kohti ilmastoystävällistä liikennettä ja liikkumista Turun seudulla

Tekijä(t): Annika Kunnasvirta & Telle Tuominen (toim.)

ISBN: 978-952-216-791-0 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun raportteja 277

43 s., 2021

Liikenne muodostaa noin viidenneksen Suomen kasvihuonepäästöistä. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi on kehitettävä pikaisesti ilmastoystävällisempiä liikennemuotoja. Tarvitaan lisää tietoa ja muutoksia totuttuihin käytäntöihin.

Turun ammattikorkeakoulu on tutkimus- ja kehityshankkeissaan pyrkinyt löytämään keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tässä julkaisussa esitellään ratkaisuja, joita hyödyntämällä moni toimija voi pienentää hiilijalanjälkeään henkilöliikenteessä.

Julkaisussa lähdetään liikkeelle liikennesuunnittelun näkökulmasta esittelemällä tapoja osallistaa loppukäyttäjiä liikennesuunnitteluun sekä laskea pyöräilyn ja sitä tukevien infrastruktuuri-investointien taloudellisia hyötyjä.

Toisessa osiossa tarkastellaan yritysten näkökulmasta erilaisia liikkumisen käyttövoimaratkaisuja, kannustimia vähähiilisempään työasialiikkumiseen sekä keinoja järjestää hiiliviisaampia tapahtumia. Lisäksi käsitellään sääntelyn ja kilpailutusten merkitystä kaupunkien sähköbussiliikenteen kasvattamisessa sekä digitaalisten reittioppaiden merkitystä joukkoliikenteen suosion lisäämisessä.

Julkaisun kolmas osio valottaa perusteluja ja keinoja muuttaa ihmisten arjen liikkumistottumuksia aiempaa enemmän kävelyn ja pyöräilyn suuntaan.

(pdf-tiedosto, 3,3 Mt)

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.