Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.12.2022
Omaishoitajan monenlaiset urapolut

Omaishoitajan monenlaiset urapolut

Tekijä(t): Kirsi Karlsson (toim.)

ISBN: 978-952-216-825-2 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 149

45 s., 2022

Omaishoitajuus koskettaa meitä kaikkia jossain elämänvaiheessa. Moni avustaa vanhempiaan tai läheisiään arjen askareissa viikoittain, päivittäin tai jopa useita kertoja päivässä. Osalle omaishoitajuus on kokoaikaista kuten puolison sairastuessa tai vammaisen lapsen syntyessä perheeseen.

Työssäkäynnin ja omaishoitajuuden yhdistäminen ei ole helppoa. Jo muutaman vuoden omaishoitajuuden jälkeen työelämään palaaminen voi tuntua vaikealta. Työnhaun tavat ja työn tekemisen muodot muuttuvat. Oma osaaminen voi vanhentua tai osaamista ei tunnisteta. Omaishoitajatilanne voi viedä omaishoitajan voimavaroja ja aiheuttaa jopa terveyden heikentymistä. Omaishoitajat tarvitsevat tukea nivelvaiheissa kuten omaishoitajuudesta takaisin työelämään siirtymisessä.

OmaTyky-hankkeessa (ESR) kehitettiin työelämän ulkopuolella olevien omaishoitajien työelämävalmiuksia, työkykyä, hyvinvointia ja tarpeisiin pohjautuvaa palvelutarjontaa yhdessä varsinaissuomalaisten omaishoitajien kanssa. Tähtäimessä oli omaishoitajan työllistyminen tai opiskelun aloittaminen.

Omaishoitajan monenlaiset urapolut -käsikirjassa esitellään omaishoitajan kouluttautumista ja työllistymistä tukeva toimintamalli ja yksilötason omaishoitajan polku kohti työllistymistä. Käsikirjassa nostetaan esille myös omaishoitajille suunnatun yksilöohjauksen, ryhmäohjauksen ja vertaisryhmätoiminnan tuomat opit ja havainnot. Näistä olemme koonneet lyhyitä yhteenvetoja pohdittavaksi erikseen omaishoitajille ja omaishoitajan kanssa työskenteleville.

(pdf-tiedosto, 6,24 Mt)

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.