Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.12.2023
Iktyonomiopiskelijat ja iktyonomit kalatalouden kehittäjinä  – Kala- ja ympäristötalouden koulutusohjelman elinkaari Turun ammattikorkeakoulussa

Iktyonomiopiskelijat ja iktyonomit kalatalouden kehittäjinä – Kala- ja ympäristötalouden koulutusohjelman elinkaari Turun ammattikorkeakoulussa

Tekijä(t): Arto Huhta

ISBN: 978-952-216-821-4 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun raportteja 295

68 s., 2023

Tässä julkaisussa kuvataan Turun ammattikorkeakoulun kala- ja ympäristötalouden koulutusohjelman, iktyonomikoulutuksen, lähes 20 vuotta kestänyt elinkaari. Koulutusohjelma toimi Turun ammattikorkeakoulussa vuodesta 1998 vuoteen 2016.

Iktyonomikoulutuksen juuret olivat Valtion kalatalousoppilaitoksessa, missä tutkintoon johtava koulutus aloitettiin vuonna 1979. 1990-luvulla oppilaitos lopetettiin ja kaikki sen koulutustoiminta siirrettiin Kalatalouden ja merenkulun koulutuksen edistämissäätiön ylläpitämään Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituuttiin. Monista muista Varsinais-Suomen opistokoulutuksista poiketen iktyonomikoulutus siirrettiin instituutista suoraan Turun ammattikorkeakouluun vuonna 1998. Muutokset opistokoulutuksesta ammattikorkeakoulutukseksi eivät alkuvuosina olleet kovin suuria, mutta myöhemmin koulutusta kehitettiin vastaamaan laajemmin kalatalouden ja ympäristönhoidon ammattikorkeakoulutuksen vaatimuksia.

Iktyonomin ammattikorkeakoulutus oli ainoa laatuaan Suomessa. Muutoksia oli vielä tulossa, sillä Turun ammattikorkeakoulun luonnonvara-alan koulutusohjelmat kala- ja ympäristötalous ja kestävä kehitys päätettiin lopettaa vuodesta 2013 alkaen. Koulutusta annettiin vielä kevätlukukauden 2016 loppuun. Normiajan opintoihinsa käyttäneet opiskelijat valmistuivat syyslukukauden 2016 lopussa ja viimeinen AMK-iktyonomi vuoden 2019 joulukuussa.

Julkaisussa tarkastellaan lisäksi koulutuksen merkitystä yleisesti ammattikorkeakoulussa ja myös kalatalouteen ja siihen läheisesti liittyvien alojen koulutuksen nykytilaa ja tulevaisuutta Suomessa.

(pdf-tiedosto, 5 Mt)
Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.