Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.3.2024
Onnistuneen sarjakuvatyöpajan salaisuudet – Kuntakuvataiteilijana Paraisilla

Onnistuneen sarjakuvatyöpajan salaisuudet – Kuntakuvataiteilijana Paraisilla

Tekijä(t): Siiri Viljakka

ISBN: 978-952-216-870-2 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 169

48 s., 2024

Julkaisu kertoo sarjakuvataiteilija Siiri Viljakan viidestä kuukaudesta Paraisten kuntakuvataiteilijana, jossa hänen tehtävänään oli saada kuntalaisia osallistumaan taiteelliseen toimintaan. Keinoksi valikoitui sarjakuvatyöpaja, joka kehitettiin paikallisten tuella. Sarjakuvapajassa syntyi lopulta kevään 2023 aikana paraislaisten oma sarjakuvalehti Ankarhusets serieverkstad – Ankkuritalon sarjakuvapaja.

Viljakka perustelee, miksi sarjakuvatyöpaja on helposti lähestyttävä tapa ohjata kaiken ikäisiä osallistujia taiteen äärelle ja millä tavoin työpajan järjestämisessä onnistuttiin juuri Paraisilla. Sarjakuvassa kuvatut tapahtumat ja henkilöt perustuvat Viljakan kokemuksiin, mutta eivät kuvaa todellisia henkilöitä ja tapahtumia tai tilanteita suoraan, ellei heitä mainita erikseen.

Julkaisu on lähestyttävyyden hengessä sarjakuvamuotoinen ja suunnattu erityisesti henkilöille, joilla ei ole aiempaa kokemusta sarjakuvatyöpajojen järjestämisestä. Julkaisusta löytyy seikkaperäiset kuvaukset muun muassa käytetyistä materiaaleista, tiloista, yhteyshenkilöistä ja järjestelyjen etenemisestä. Samalla se on tapauskertomus hanketyöskentelystä ja kuvaus osa-aikaisen kuntakuvataiteilijan arjesta.

Julkaisu liittyy opetus- ja kulttuuriministeriön Kuntakuvataiteilija – kuvataiteen ammattilaiset kuntien kehittäjinä -hankkeeseen.