Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.10.2022
Hammasteknikko (AMK)

Hammasteknikko (AMK)

Suun terveydenhuollon työnjaossa ammattikorkeakoulusta valmistuneiden hammasteknikoiden työ profiloituu erilaisten hammasproteesien, kuten koko- ja osaproteesien, kruunu- ja siltaproteesien sekä oikomiskojeiden suunnitteluun ja valmistamiseen yhteistyössä muun hammashoitohenkilökunnan kanssa.

Valmistuttuasi hammasteknikoksi toimit hammasteknisten töiden asiantuntijana osana suun terveydenhuollon hoitotiimiä vastaten kullekin asiakkaalle valmistettavien yksilöllisten proteesien teknisestä toteutuksesta. Tämä edellyttää sinulta ensisijaisesti kädentaitoja, mutta myös suunnitelmallisuutta, luovaa ongelmanratkaisukykyä sekä vuorovaikutustaitoja. Hammasteknikon työssä korostuvat sekä purennan kuntoutuksessa tarvittavien erilaisten hammasteknisten biomateriaalien, että työtekniikoiden hallinta, työstäminen, tutkiminen ja kehittäminen.

Hammasteknikkokoulutus on osa kansallista suun terveydenhuollon koulutuskeskittymää ja Turun AMK vastaa ainoana hammasteknikkokoulutuksesta Suomessa. Hammasteknikoksi valmistuneet työllistyvät Suomessa laaja-alaisesti myös maantieteellisesti. Hammasteknikon ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Pääasiallisesti valmistuneet hammasteknikot työskentelevät yksityisissä hammaslaboratorioissa. Tämän lisäksi voit toimia myös myynti- ja konsultointitehtävissä hammastarvikeliikkeissä tai asiantuntijatehtävissä alan tutkimusyksiköissä ja materiaaleja valmistavissa yrityksissä.

Opintojen sisältö

Hammasteknikkokoulutus sisältää perus-, ammatti- ja vapaasti valittavia opintoja, harjoittelua ja opinnäytetyön. Perusopinnoissa hankit ammatillisen osaamisen perustan ja valmiudet korkeakouluopiskeluun. Ammattiopinnoissa perehdyt hammasteknikon ammatin keskeisiin tehtäväkokonaisuuksiin, jotta pystyt työskentelemään hammaslaboratoriossa itsenäisesti eri tehtäväalueilla ja toimimaan myöhemmin esimerkiksi yrittäjänä.

Harjoittelussa yhdistät teoreettista tietoa käytäntöön. Opintoihisi sisältyy harjoittelua korkeakoulukampuksen simulaatiohammaslaboratorioluokissa ja Turun AMK:n opiskelijahammaslaboratoriossa sekä yksityisissä hammaslaboratorioissa opiskelupaikkakunnan lisäksi myös vierailla paikkakunnilla. Osa opinnoista ja harjoittelusta on mahdollista suorittaa kansainvälisen yhteistyöverkoston korkeakouluissa.

Opinnot sisältävät monimuotoisia ja moniammatillisia ristiin opiskeltavia kokonaisuuksia eri menetelmillä: luento-, verkko- ja simulaatio-opetusta, taitopajoja, itsenäistä opiskelua ja harjoittelua. Opiskelusta suuri osa toteutetaan simulaatioympäristössä, jotka vastaavat työelämässä käytössä olevia hammaslaboratorio-olosuhteita. Käsityönä tehtävät harjoitustyöt vastaavat kliinisiä potilastapauksia. Käsityön lisäksi hammasteknikot käyttävät opinnoissa ja työelämässä nykyaikaista tekniikkaa ja automatisoituja koneita, jotka kehittyvät nopeasti esim. 3D-tulostimet ja CAD/CAM laitteistot.

 

Hammasteknikko

 

Hae yhteishaussa

Voit hakea koulutukseen korkeakoulujen yhteishaussa. Seuraava yhteishaku koulutukseen on:

  • Kevään yhteishaku 15. – 30.3.2023 klo 15.00​

Hakeminen tapahtuu Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. tarkempaa tietoa koulutuksesta sekä hakulomakkeen.

Yhteishaussa opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella. Opiskelijavalinnat -sivulta löydät lisätietoa valintatavoista.

Hae polkuopintoihin

Voit hakeutua opiskelemaan myös avoimen AMK:n väylän kautta suorittamalla ensin opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Voit hakeutua opiskelemaan myös avoimen AMK:n väylän kautta suorittamalla ensin opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Avoimen AMK:n polkuopinnoissa opiskelet ensimmäisen vuoden opinnot yhdessä tutkinto-opiskelijaryhmän kanssa. Kun olet suorittanut riittävän määrän opintopisteitä polkuopinnoissa, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n väylähaussa ja jatkaa opintojasi keskeytyksettä saman ryhmän kanssa. Opiskelu avoimessa AMK:ssa on maksullista.

Seuraava haku koulutuksen polkuopintoihin on 

  • kesän polkuopintojen haku 24.7. – 4.8.2023 klo 15.00​

Polkuopintoihin haetaan Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. lisätietoa polkuopintojen sisällöstä sekä hakulomakkeen. 

Suomenkielisten polkuopintojen hakijoilta, joiden koulusivistyskieli on muu kuin suomi, edellytetään todistusta kielitaidosta. Katso tarkemmat ohjeet kielitaidon todistamisesta polkuopintohaussa.
Voit osoittaa kielitaitosi osallistumalla avoimen AMK:n suomen kielen näyttökokeeseen. Suomen kielen näyttökokeita järjestetään keväisin ja syksyisin, löydät tarkemmat aikataulut edellä olevasta linkistä. Näyttökokeet järjestetään Turun AMK:n Kupittaan kampuksella.