Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.4.2024
Aistihuoneiden suunnittelu ja toteutus aistimodulaation näkökulmasta

Aistihuoneiden suunnittelu ja toteutus aistimodulaation näkökulmasta

Aistihuoneiden käyttö eri asiakasryhmien parissa on jatkuvasti lisääntymässä. Aistihuoneita voidaan hyödyntää niin palvelutaloissa, sairaaloissa kuin kouluissakin esimerkiksi asiakkaiden vireystilan säätelyn tukemiseen.  

Aistimodulaatiomenetelmän näkökulmasta toteutettavien aistihuoneiden hyötyjä ovat esimerkiksi tunteiden, vireystilan ja olotilan säätelyn mahdollistuminen asiakkaille. Aistihuoneissa voidaan saada aikaan fysiologisia muutoksia, jotka edistävät esimerkiksi rentoutumista ja rauhoittumista.  

Ennen aistihuoneiden suunnittelua on tärkeä ymmärtää aistimodulaatiomenetelmän perusteet, jotta aistihuoneet voidaan suunnitella käyttäjien tarpeita vastaavaksi.

Koulutus antaa tietoa aistimodulaation perusteista ja aistihuoneiden terapeuttisesta käytöstä sekä konkreettisia työkaluja aistihuoneiden suunnittelun ja toteutuksen tueksi.

Kenelle

Koulutus on tarkoitettu sosiaali-, terveys- ja sivistystoimen ammattilaisille kuten esimerkiksi toimintaterapeuteille, sairaanhoitajille, sosionomeille, koulupsykologeille, erityisohjaajille ja lähihoitajille. Koulutus soveltuu monien eri asiakasryhmien kanssa työskenteleville (psykiatria, geriatria, varhaiskasvatus, sivistystoimi, neuropsykiatria, oikeuspsykiatria ym.). 

Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa kouluttautumista aiheesta. 

Ajankohta

9.10.2024 klo9.00-15.45

Sisältö ja toteutus

Keskeiset teemat

  • Perustietoa aistijärjestelmistä
  • Aistimodulaation perusteet - miten aistimusten avulla on mahdollista vaikuttaa olotilaan
  • Erilaisiin aistihuonetyyppeihin sekä aistimodulaatiovälineisiin ja -toimintoihin tutustuminen
  • Tukea ja käytännön vinkkejä aistihuoneiden suunnitteluun ja toteutukseen  

Koulutus sisältää 1 lähiopetuspäivän (7h), joka toteutetaan Turussa kampuksella.

 

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Lue aiheesta

Katajisto-Korhonen I., Suominen-Romberg T., Säteri J. & Takala R. 2023. Aistimodulaatio tuo uusia asiakaslähtöisiä keinoja psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen . Talk-artikkeli. 

Seppälä 2023. Aistihoidosta apua mielelle. Tehy-lehti 12/2023, s. 52-53. Pääset lehden sähköiseen versioon tästä .

Seppälä 2023. Pesetkö kasvojasi jääkylmällä vedellä? Kyse on aistimodulaatiosta, joka yleistyy nopeasti psykiatristen potilaiden hoidossa. Tehy-lehti 29.11.2023. Pääset artikkeliin tästä

Paavola, B. & Katajisto-Korhonen I. 2023. Aistimodulaation monet mahdollisuudet. Julkaistu Mieli tutkii -sivuston blogissa (Mielenterveystyön kehittäminen ja tutkimus ry). Pääset blogiin tästä.

Kouluttajista

Irina Katajisto-Korhonen on toimintaterapeutti (Yamk), ammatillinen opettaja, kirjailija, sivutoiminen yrittäjä ja Sensory Integration practitioner (PGCert). Irina on työskennellyt pitkään mielenterveyskuntoutujien parissa sekä toimintaterapeuttina että esimiestyössä. Tällä hetkellä hän toimii toimintaterapian lehtorina Turun ammattikorkeakoulussa työskennellen sekä opetuksessa, että erilaisissa hankkeissa. 

Riikka Takala on toimintaterapeutti (AMK), sivutoiminen yrittäjä, kirjailija ja Sensory Integration practitioner (PGCert). Riikka on työskennellyt mielenterveyskuntoutujien parissa sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ja toimii tällä hetkellä palvelujohtajana mielenterveyskuntoutujien asumispalveluissa Turussa.