Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.6.2022
Rakennusterveysasiantuntija RTA, 45 op

Rakennusterveysasiantuntija RTA, 45 op

Kouluttaudu rakennusten kunnon ja terveellisyyden moniosaajaksi

Rakennusterveysasiantuntijaksi valmentavasta RTA-koulutuksesta on hyötyä kaikille korjaushankkeen toimijoille: tilaajille, suunnittelijoille, kuntotutkijoille ja toteuttajille. Koulutus tuottaa sisäilma-asioiden ja terveellisen sisäympäristön erityisasiantuntijoita. Koulutetut voivat hakea henkilösertifiointia: https://rakentamisensertifikaatit.fi/sertifikaatit/rakennusterveysasiantuntija 

RTA-koulutus (45 op) vastaa sisällöltään Sosiaali- ja terveysministeriön 15.05.2015 voimaan astuneen asumisterveysasetuksen mukaisia vaatimuksia ja sillä on Eurofins Expert Services Oy:n hyväksyntä.

Koulutuksen suorittaneet ja Eurofins Expert Services Oy:n henkilösertifikaatin saaneet voivat toimia yksin asumisterveysasetuksen ja terveydensuojelulain mukaisina ulkopuolisina asiantuntijoina rakennusten ja oleskelutilojen terveydellisten olosuhteiden arvioinnissa. 
Koulutus toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön aerobiologian laboratorion ja Turun ammattikorkeakoulun rakennusteollisuuden osaamisalueen kanssa.

Kenelle

Koulutus on suunnattu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita rakennusterveysasiantuntijan sertifikaatista tai jotka tarvitsevat rakennusterveysosaamista, esim. kosteus- ja kuntotarkastuksia tekevissä yrityksissä, julkisten ja yksityisten rakennusten omistajaorganisaatioissa, isännöinti- ja huoltoyhtiöissä, rakennuttaja- ja rakennusyhtiöissä, insinööri- ja arkkitehtitoimistoissa tai lupa- ja viranomaispuolella toimivissa organisaatioissa.

Koulutukseen soveltuva pohjakoulutus on rakentamisen (talonrakennus- tai LVI-ala), luonnontieteiden, ympäristötieteiden tai ympäristöterveyden alalla suoritettu korkeakoulututkinto tai muu soveltuva alan tutkinto.  

Ajankohta ja toteutus

Koulutus toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön aerobiologian laboratorion ja Turun ammattikorkeakoulun rakennusteollisuuden osaamisalueen kanssa.

Koulutuksen lähipäivät järjestetään Turussa. Lähiopetusta on keskimäärin 2 päivää/kk.
 

Koulutuksen sisältö

Rakennusterveysasiantuntija (RTA) 45 op

A. Sisäympäristön epäpuhtaudet, terveysvaikutukset ja sisäympäristön tutkimusmenetelmät, 13 op
B. Rakennusfysiikka ja fysikaaliset olosuhteet, kuntotutkimusmenetelmät, rakenne- ja tuotantotekniikka, juridiikka, 14 op
C. Ilmanvaihto ja ilmastointitekniikka, 3 op
D. Opinnäytetyö, 15 op

Sisäilma-asiantuntija (SISA) 25 op 

Sisäilma-asiantuntijakoulutus on RTA-koulutusta suppeampi ja käsittää yhteensä 25 op em. A-, B- ja C-osioiden koulutuksia. Koulutuksen sisältö on määritelty asumisterveysasetuksessa. 

Rakennuksen kuntoarvioija (RKA) 13 op

Rakennuksen kuntoarvioijan koulutusvaatimusten uudistusta suunnitellaan. Tämänhetkisen työryhmän ehdotuksen mukaan se sisältää yhteensä 13 op koulutusta em. koulutusosioista (sisäympäristön epäpuhtaudet 1 op, tutkimusmenetelmät ja terveysvaikutukset, 1 op, rakennusfysiikka ja fysikaaliset olosuhteet 3 op, kuntotutkimusmenetelmät 2 op, rakennetekniikka 3 op, rakennustuotanto, juridiikka, ilmanvaihto ja ilmastointi 3 op) joita voi myös osina tässä koulutuksessa suorittaa.

Hinta

  • RTA-koulutus 13.600 € (+ alv 24 % 3.264 €), kokonaishinta 16.864 €
  • Sisä-ilma-asiantuntija SISA 10.200 € (+ alv 24 % 2.448 €), kokonaishinta 12.648 €
  • Rakennuksen kuntoarvioija RKA 400 € / 1 op (+ alv 24 % 96 €), kokonaishinta 496 €
  • AHOT-maksu 500 € (+ alv 24 % 120 €), kokonaishinta 620 €
  • AHOT-hyvitys 260 € (+alv 24 % 62,40 €), kokonaishinta 322,40 € / ahotoitu opintopiste

Mikäli organisaatiostanne osallistuu koulutukseen useampia osallistujia, teemme sinulle tarjouksen. Ota yhteyttä!

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kuntien / kaupunkien terveystarkastajien kouluttautumista rakennusterveysasiantuntijoiksi 30 % osuudella, max. 3.000 €.

Opinnoissa on käytössä AHOT-menettely (aiemmin hankitun osaamisten tunnistaminen ja tunnustaminen). Ahotoinnista veloitetaan erikseen, mutta kulu osin hyvitetään, mikäli koulutukseen osallistutaan.


 

Tutustu myös aiheeseen liittyvään Turun AMK:n TKI-toimintaan

Hankkeita