Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.2.2020

Ylemmän AMK -tutkinnon opiskelu tutkimusryhmässä laajensi projektiosaamista

IT-alalla työskentelevä Mikko Salokannel suoritti ylemmän AMK-tutkinnon eli Master School -opinnot Turun AMK:n Tietoliikenne ja tietoturva -tutkimusryhmässä. Laajan opiskelutaustan omaava tietoliikenneinsinööri arvosti mahdollisuutta vaikuttaa opintojen sisältöön.

Teksti ja kuva: Martti Komulainen

Nykyään Brighthousessa tittelillä Senior Engineer työskentelevällä Mikko Salokanteleella on vaikuttava työ- ja opiskeluhistoria. Tie ylempään korkeakoulututkintoon on ollut vaiherikas.

Sähkö- ja automaatioasentajan peruskoulutus sai nopeasti jatkoa Turun teknillisessä oppilaitoksessa, ”Tekussa”, tietotekniikka-alan teknikkokoulutuksesta. Työt kukoistuskauttaan elävässä Nokian Salon matkapuhelintehtaassa, aluksi audio- ja akustiikka-asioiden, myöhemmin radiosovellusten kehittämistehtävissä, vahvistivat halua päivittää edelleen osaamista. Iltaopintoina valmistui AMK-insinööritutkinto tietoliikennealalta vuonna 2005. Opinnäytetyöaihekin löytyi sopivasti Nokialta.

Nokian matkapuhelinliiketoiminnan siirryttyä Microsoftille ja sittemmin Salon matkapuhelintoimintojen alasajon jälkeen uusi suunta Mikko Salokanteleelle löytyi nykyisestä työpaikasta Brighthouselta. Vuonna 2017 opiskelu kutsui jälleen. Käytännönläheinen YAMK- eli Master-koulutus käynnistyi Turun AMK:ssa. Salokannel valitsi toteutustavaksi opinnot osana Tietoliikenne ja tietoturva -tutkimusryhmää.
 

Tietoturvaa ja itsenäisesti liikkuvia laivoja

Salokanteleen nykyinen työnantaja Brighthouse Intelligence on teollisuudelle erilaisia automatisointiin, tietoverkkoihin ja kyberturvallisuuteen liittyviä kehityspalveluja tarjoava yritys. Erityisesti meriteollisuudelle tuotetaan kattavasti tietoliikenne-, sensorointi- ja tietoturvaratkaisuja. Myös autonomisesti liikkuvien alusten kehittelyssä yritys on vahvasti mukana.

Mikko Salokannel toimii erityisesti langallisten ja langattomien tietoverkkojen suunnittelussa, toteutuksessa ja testauksessa, osittain myös tietoturvallisuuden parissa. YAMK-koulutus on avartanut näkemystä muun muassa erilaisista tutkimusmenetelmistä ja projektinhallinnasta. Teknisiltä osa-alueilta näkemystä on tullut erityisesti langattomien verkkojen infrastruktuurista ja tietoturvasta. 
 

Itsenäistä ja joustavaa opiskelua työn ohessa

Tutkimusryhmässä suoritettava tutkinto on uudehko tapa opiskella Master Schoolissa. Suurin osa opinnoista suoritetaan henkilökohtaisen oppimissuunnitelman mukaisesti tutkimusryhmässä, mutta opinnoissa voi olla myös normaaliin koulutustarjontaan kuuluvia opintojaksoja. Nämä voivat olla kokonaan verkossa suoritettavia tai lähiopetusta sisältäviä, monimuotoisesti toteutettavia opintojaksoja.

Yhtenä edellytyksenä koulutukseen valinnalle on, että opinnot niveltyvät opiskelijan työhön ja tutkimusryhmän toimintaan. Hakijalla tulee myös olla soveltuva korkeakoulututkinto ja kaksi vuotta työkokemusta, kuten muissakin Master-koulutuksissa. Tämä yhteys löytyi Mikko Salokanteleelle helposti. Opinnoissaan hän teki muun muassa 5G-verkkoihin liittyviä taustaselvityksiä. Opinnäytetyö käsitteli yksityisiä LTE-verkkoja meriteollisuudessa.

YAMK-opinnoissa Mikko Salokannel arvosti joustavuutta ja itsenäisyyttä: opintojen sisältöön pystyi itse vaikuttamaan ja räätälöimään koulutusta työelämän kehittymistarpeita vastaavaksi. 

– Turun AMK:n Master-koulutukset ovat hyvä työkalu sekä opiskelijoille kehittää omaa osaamistaan että työnantajille parantaa omia prosessejaan ja tuotteitaan. Merkittävässä osassa opintoja on opinnäytetyö, joka tyypillisesti keskittyy opiskelijan oman työnantajan tai yrityksen toiminnan parantamiseen. Mikko Salokanteleen polku on malliesimerkki osaamisen jatkuvasta ja pitkäjänteisestä kehittämisestä, toteaa tekniikan ja liiketalouden Master-koulutuksista vastaava koulutus- ja tutkimuspäällikkö Janne Roslöf. 

Nykyään korostetaan elinikäistä oppimista. Mitkä ovat järjestelmällisesti osaamistaan päivittäneen Salokanteleen jatkosuunnitelmat? Vieläkö opintopolku jatkuu? 

– Koska opiskelu on aina kiinnostanut, niin varmaan ainakin erimuotoisia kursseja tulee suoritettua. Yksi verkon kautta suoritettava kurssi on jo työ alla liittyen älykkäisiin tietoverkkojen ohjaamismenetelmiin. Vakavampaa opiskelua ei nyt ole tarkoitus aloittaa, jotta aikaa löytyisi myös perheelle ja harrastuksille, Mikko Salokannel linjaa.