Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.11.2023

Töissä meillä: Syövänhoidon kehittämis- ja tutkimustyötä potilaan parhaaksi

Erityisasiantuntija Heli Mikkonen on CARE-tutkimusryhmän tuore vahvistus. Hän haluaa edistää etenkin syöpäsairaiden hyvää hoitoa, potilaiden läheisiä unohtamatta. Mikkonen on innoissaan uuden oppimisesta osana AMK-organisaatiota ja kansainvälisiä projekteja: ”Onnistumisen ja oivaltamisen kokemukset ruokkivat kehittymistä.”

Teksti: Aleksi Rajamäki
Kuva: Satu Haapala

Heli Mikkonen aloitti Turun ammattikorkeakoulun Advancing Supportive Cancer and Palliative Care (CARE) -tutkimusryhmän erityisasiantuntijana kesäkuussa. Laajasti verkostoitunut tutkimusryhmä keskittyy etenkin syöpää sairastavan ja palliatiivisen hoidon kehittämiseen.

– Kaiken toiminnan ytimessä on se, miten pystymme toteuttamaan mahdollisimman laadukasta, potilaskeskeistä ja läheiset huomioivaa hoitoa. Parannamme syövänhoitoa ja palliatiivista hoitoa yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa, Mikkonen kertoo.

Mikkonen on koulutukseltaan sairaanhoitaja (YAMK), ja hänellä on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus syövänhoidosta ja palliatiivisesta hoidosta. Viime vuosina Mikkonen on toiminut erilaisissa vastuu-, kehittämis-, koulutus- ja projektitehtävissä. Lisäksi valmisteilla on väitöskirja psykososiaalisesta tuesta palliatiivisessa hoidossa.

Erityisasiantuntijan tehtävä on uusi CARE-tutkimusryhmässä. Mikkonen työskentelee pääsääntöisesti käytännön projekti- ja tutkimustoiminnan parissa. Hän on ollut mukana muun muassa tutkimuksen valmistelussa, tiedonhaussa sekä tapahtuma- ja sisällöntuotannossa.

Paikallisista projekteista kansainvälisiin kehittämishankkeisiin

Mikkonen toimii tällä hetkellä kahdessa EU-rahoitteisessa hankkeessa: DigiCanTrain-projektissa ja INTERACT-EUROPE 100 -projektissa. Ensin mainitussa tarkastellaan syövänhoidon ammattilaisten digitaalisia taitoja, ja jälkimmäisessä keskitytään erityisesti syövänhoidon moniammatilliseen työskentelyyn ja luodaan moniammatillisen koulutuksen opetussuunnitelma. Molemmissa kehittämishankkeissa tehdään töitä potilaan parhaaksi.

– Suurilla projekteilla on vaikuttavuutta ihan eri tavoin. Kiinnostavaa on se, miten voisimme viedä hyvää hoitoa eteenpäin muuttuvassa maailmassa. Jotta kukin voi saada mahdollisimman hyvää hoitoa, ammattilaisilla tulee olla riittävä osaaminen ja asianmukaiset työvälineet. Lisäksi läheisten huomioinnin merkitys kasvaa enenevässä määrin, Mikkonen pohtii.

Mikkosen mukaan kansainvälisen osaamisen vahvistaminen on ollut erityisen motivoivaa. Hän on päässyt tutustumaan eurooppalaisten projektien toimintakulttuuriin ja kerryttämään laaja-alaista hankekokemusta.

– Olen ollut aiemmin mukana erikokoisissa paikallisissa ja kansallisissa projekteissa, mutta en koskaan tällaisissa kansainvälisissä verkostoissa. Haluan oppia enemmän siitä, miten tehdään yhteistyötä monikansallisissa ympäristöissä.

”Osaamisen hyödyntäminen palkitsee”

Ennen nykyistä tehtäväänsä Mikkonen työskenteli pitkään julkisessa terveydenhuollossa pääkaupunkiseudulla. Uusiin mahdollisuuksiin hän suhtautuu odottavan innostuneesti.

– Alkuun on liittynyt luonnollisesti paljon perehtymistä, eri asioiden sisäistämistä, turhautumistakin. Kun huomaan, että tietyt prosessit ovat menneet eteenpäin, koen oppineeni. Se jo itsessään ruokkii kehittymistä.

Mikkosen mielestä etenkin kollegoiden tuki ja yhteistyö ovat ehtymätön voimavara.

– Minulla on turvallinen olo, sillä täällä on kovan luokan ammattilaisia. Kokeneemmat auttavat mielellään, ja moniammatillinen yhteistyö on ollut palkitsevaa. Arvostan sitä, että pääsen oppimaan tutkimusryhmän muilta asiantuntijoilta, se motivoi valtavasti.

– Toisaalta huomaan, että minun on samalla mahdollista hyödyntää omaa osaamistani, jota olen kerryttänyt vuosien aikana, Mikkonen lisää.

Advancing Supportive Cancer and Palliative Care (CARE)

Tutkimusryhmä tekee kansallista ja kansainvälistä tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä syövänhoidon ja palliatiivisen hoidon saralla. Ryhmä muun muassa edistää asiantuntijuutta ja erilaisia urapolkuja.