Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.3.2017

Smooth it -yrittäjä-opiskelijoiden mahtava tarina - BusinesClubin matkassa maailmalle

Kaikki alkoi siitä, kun yrittäjä-opiskelijat Lina Toivonen ja Irina Nurmi voittivat 11 - 13.3. Berliinissä järjestetyn Euroopan-osakilpailun Global Student Entpreneur Awards (GSEA). Oman ryhmänsä voittajina nuoret pääsivät osallistumaan maailmanlaajuiseen finaaliin, joka järjestettiin toukokuussa 2016 Bangkokissa.

Bangkokiin pääsivät kunkin mantereen osakilpailun voittaneet ja yhteensä kilpailijoita oli 51. Nuoret yrittäjämme saivat palkintonsa tällä kertaa kokemuksina, uusina kontakteina ja motivaation kasvuna, ja kaikki oli tiimin mielestä matkan ja valmistautumisen arvoista. Upeaa työtä, pieni osa maailmaa on nyt valloitettu. Suomessa lähipiiri ja joukko tukijoita eli hengessä koko matkan ajan. Olemme teistä ylpeitä!

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava
Kuvat: Lina Toivonen ja Irina Nurmi

- Berliinin osakilpailun voitto tuntui mielettömän siistiltä. Olemme kiitollisia, että koulu otti yhteyttä meihin ja tiedotti meitä kilpailusta, josta emme tienneet aiemmin mitään. Kilpailu oli loistava tilaisuus mitata omaa yritystämme ja verkostoitua samanhenkisten ihmisten kanssa ympäri maailmaa, toteavat Irina Nurmi ja Lina Toivonen.

Nuorten kisaajien valmistautuminen Bangkokin-finaaliin alkoi heti Berliinin-kisojen jälkeen. Suurin pohja kilpailua varten oli kuitenkin tehty jo ennen Berliiniä, ja saaduilla palautteilla esitystä vain hiottiin Bangkokia varten.

- Lina kävi lisäkoulutuksessa ja sai apua business-kouluttaja Dean Dinardilta. Ennen Bangkokia kisaorganisaatio järjesti myös viikoittain jokaiselle kilpailijalle koulutusseminaareja verkossa. Lisäksi kullakin oli henkilökohtaiset mentorit, jotka tukivat kilpailuun valmistautumista, Irina ja Lina kertovat.

Paras tarina voitti

Taso Bangkokin-kilpailussa oli todella kova. Yritykset ja kilpailijat olivat hyvin erilaisista maista ja olosuhteista. Kaikilla viidellä finaaliin yltäneellä oli kuitenkin paljon kokemusta yrittäjyydestä ja positiivinen asenne työhön.

- Erityisesti voittajan tarina oli meistäkin aivan upea, kylmät väreet aivan nousivat pintaan, kun hän voitti, nuoret miettivät ja olivat tuomariston kanssa voittajasta aivan samaa mieltä; paras voitti tälläkin kertaa.

- Oma esityksemme meni mielestämme niin hyvin, kuin tässä tilanteessa oli mahdollista. Finalisteihin verrattuna meillä ei vielä ollut tarpeeksi kokemusta yrittäjyydestä, emmekä siis voineet kertoa isoista saavutuksista tai vastoinkäymisistä, jotka olisivat rakentaneet tarinaamme yrittäjinä laajemmin. Kilpailussa haettiin parasta tarinaa, ja se todella voitti, kertovat Irina ja Lina.

Upea kokemus ei olisi ollut mahdollista ilman vankkaa taustatukea

Kilpailu oli hieno kokemus, ja nuoret yrittäjät kokevat saaneensa paljon vinkkejä käytäntöön:

- Kuulimme lukuisia luentoja eri yrittäjiltä sekä teimme erilaisia harjoituksia ryhmätöinä. Saimme paljon uusia ystäviä ja kontakteja. Upea mentorimme Winnie Hart Teksasista antoi inspiroivan kirjan meille luettavaksi ja lupasi auttaa meitä jatkossa yrityksemme kehittämisessä. Parasta oli kuitenkin motivaatio, joka nousi pintaan entistä voimakkaammin: haluamme tehdä yrityksestämme tulevaisuudessa niin menestyneen, että voisimme myös olla itse jonkun mentoreita, miettivät nuoret.

Koululta saatu paras apu oli nuorten mielestä kontaktit BisnessAkatemian, SparkUpiin ja Boostiin.

- Bisnessakatemiasta saimme työntekijät Smooth it -pisteelle kisan ajaksi, SparkUpista ja Boostista taas valmennusta esitystä varten. Turun AMK:n lehtori Kari Juhala oli mukana matkassa tiedottamassa ja kannustamassa. Häneltä tuli hyviä neuvoja pitkin matkaa.

Yrittäjä-kauppias Hannu Aaltonen on ollut nuorten mukaan parhain mentori, mitä kukaan voi saada. Hänelle nuoret kokevat olevansa ikuisesti kiitollisia kaikesta kannustuksesta ja tuesta, jota on saatu.

- Oli ilo nähdä kun Hannusta huokui ylpeys, kun pääsimme finaaliin Bangkokiin. Hän lähetti meille tsemppiviestejä koko ajan.

Yrittäjä-kokki Aki Wahlmanin kanssa nuoret ovat tehneet opiskeluprojektia ja häneltä on saatu myös itse yrittäjyyteen paljon oppeja.

- Aki on hyvä opettamaan, miten teoria sovelletaan käytäntöön. Molemmat, niin Aki kuin Hannukin, myös muistuttavat meitä huolehtimaan työn ja vapaa-ajan tasapainosta, naurahtavat Irina ja LIna.

Ja mikä tietysti tärkeintä; lähipiiri on ollut todella innoissaan ja kannustanut nuoria naisia koko kisamatkan ajan. Perhe on parhain, miettivät nuoret.

Turun AMK onnittelee Irinaa ja Linaa – tsemppiä oma yritystarinan rakentamiseen!

Mikä on BusinessClub?

BusinessClub-yrityskiihdyttämö on paikka, jossa opiskelija voi suunnata opintojaan oman yritystoimintansa hyväksi ja jossa hän voi kasvaa sekä korkeakoulututkinnon omaavaksi asiantuntijaksi että yrittäjäksi jo opiskeluaikanaan. Yrityskiihdyttämössä oman liikeidean kehittäminen, yrittäjänä toimiminen ja yrityksen kehittäminen ovat osa korkeakoulututkintoa.

Tarjolla aivan uudenlainen väylä sellaisille opiskelijoillemme, jotka kurottelevat kohti omaa yritystoimintaa. Toiminta on ”virallista” ja vuoden 2016 alusta alkaen kirjattu myös opetussuunnitelmaan, kun yrittäjyys-opetussuunnitelma otetaan käyttöön.

Tämä mahdollistaa sen, että BusinessClub-yrityskiihdyttämössä tehdyt asiat pystytään selkeästi kirjaamaan ja pisteyttämään jatkossa suoraan opinnoiksi.

Lue lisää!