Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.12.2020

Turun AMK:n Veera Nyfors kipparoi Akavan opiskelijoita

Veera Nyfors valittiin Akavan opiskelijoiden puheenjohtajaksi vuodelle 2021. Nyfors opiskelee Turun AMK:ssa liiketaloutta, ja seuraavaksi hän aikoo edistää Akavan opiskelijoiden yhteiskunnallista näkyvyyttä.

Teksti: Mari Loikkanen, kuvat: Veera Nyfors ja Mari Loikkanen

Akavan toimistossa Pasilassa on vuoden alusta lähtien pieni pala Turkua. Turun ammattikorkeakoulussa tradenomiksi opiskeleva Veera Nyfors aloittaa tammikuussa Akavan opiskelijoiden puheenjohtajana.

Listalla on heti runsaasti asioita, jotka odottavat hoitamista.

– Tämä on kokoaikainen luottamustoimi, joka vaatii paljon liikkumista Turun ja Helsingin välillä, Nyfors kertoo.

Nyfors aikoo puheenjohtajakaudellaan edistää Akavan opiskelijoiden yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että asioihin tullaan ottamaan aktiivisesti kantaa.

Suurempana tavoitteena on, että Akavan opiskelijat olisi opiskelijoiden tärkein edunvalvoja niin opiskelun loppuvaiheessa kuin työelämää aloitellessa. Lisäksi Nyfors aikoo kehittää, ja mahdollisesti myös kasvattaa, opiskelijatoimintaa Akavan sisällä.

– Haluan vaikuttaa siihen, millaista opiskelijatoimintaa Akavan sisällä tehdään. Opiskelijatoiminnan vetämiseen kaivataan systemaattisuutta, Nyfors sanoo.

Äidin kokemus innoitti AMK:hon

Nyfors aloitti opintonsa Turun AMK:ssa vuonna 2015. Liiketalouden opinnoissaan hän on suuntautunut taloushallintoon. AMK:iin hän haki alun perin seurattuaan äitinsä opiskeluja IT-alan tradenomiksi.

– Äitini opiskeli silloin Turun AMK:ssa ja hän kertoi koulutuksesta ja siitä, mitä siihen sisältyy. Alun perin olin harkinnut kauppakorkeakoulua, mutta kun kuulin äidiltä, kuinka työelämälähtöistä tradenomikoulutus on, olin myyty, Nyfors kertoo ja kuvailee itseään vahvasti käytännön ihmiseksi.

Antoisinta tradenomiopinnoissa on ollut Nyforsin mielestä toimia Tradetase-osuuskunnassa, jossa tehtiin tilitoimistotyönä oikeita toimeksiantoja asiakasyrityksille. Nyfors kuvailee sen olleen vahvistava kokemus, joka antoi suuntaa työelämälle. 

– Tradetasella kaikki pääsivät kiinni oikeaan työskentelyyn ja siihen, mitä yrittäjältä ja taloushallinnonpidolta vaaditaan. Kokemus oli todella antoisa ja minulle ihan ykkösjuttu.

haalarit40_raj2.jpg

Opintojen rinnalla hän on ollut aktiivisesti mukana opiskelijajärjestöissä ja siirtynyt täysipäiväisesti työelämään. Nyfors kiitteleekin, kuinka hyvin koulu on joustanut opinnoissa, kun luottamustoimet ja työt ovat vieneet aikaa. 

– Kun aloitin opiskelijakunnan hallituksessa 2017, sytyin tosi kovaa sille, että voin osaltani vaikuttaa opiskelijoiden korkeakouluarkeen ja tehdä siitä parempaa.

Monta rautaa tulessa

Nyfors on toiminut Turun AMK:n opiskelijakunta TUOn eri tehtävissä, muun muassa edunvalvonnan asiantuntijana vuonna 2018, ja ollut Tradenomiopiskelijoiden varapuheenjohtaja vuonna 2019 ja Tradenomiliiton valtuuston varapuheenjohtaja vuonna 2020. 

Sen lisäksi hän on työskennellyt viimeiset 3,5 vuotta IT-alalla identiteetinhallintatehtävissä TietoEvryssä. Työ sivuaa sopivasti sitä, mitä Nyfors on opiskellutkin ja tarvittu IT-osaaminen on tullut Nyforsin sanoin kotikasvatuksena ohjelmoija-äidiltä.

– Luottamustoimien ja työn keskellä opinnäytetyö on jäänyt vähän roikkumaan ja jouduin uusimaan opinto-oikeutenikin, mutta tiukka tarkoitukseni on valmistua, kun se aikatauluihin sopii, Nyfors kertoo.

Valinta Akavan opiskelijoiden puheenjohtajaksi oli Nyforsille positiivinen yllätys. Hän myöntää, että haastattelut sujuivat hyvin, mutta vastaehdokkaat olivat niin timanttisia, ettei hän voinut uskoa valinnan osuvan häneen. Puheenjohtajuuspesti kestää vuoden verran.

– Lupaan viedä tehtävässäni Turun AMK:ta entistä vahvemmin Suomen kartalle, Nyfors naurahtaa.
 

Tutustu koulutukseen