Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.1.2021

Ilkka Rytkölä teknologiateollisuuden erityisasiantuntijaksi

Meriteollisuuden kokenut konkari Ilkka Rytkölä aloitti vuoden alussa Turun AMK:n teknologiateollisuuden erityisasiantuntijana. Työnkuvaan kuuluvat yhteistyö- ja tutkimuskumppaneiden tapaaminen ja hankkeiden kehitystyö.

Teksti ja kuvat: Mari Loikkanen

Meri vetää Ilkka Rytkölää puoleensa. Laaja kokemus meriteollisuudessa ja veneilyn harrastajana ei ole Rytkölän mukaan sattumaa, vaan verissä.

– Sukuni historia on luovutetun Karjalan alueella, Seiskarin saarella, joka nyt on osa Venäjää. Sukuni oli merenkävijöitä, joilla oli useita kaljaaseja. Sieltä tämä innostukseni mereen on lähtöisin, se on geeneissä, hän sanoo.

Rytkölä aloitti vuoden alussa Turun AMK:n teknologiateollisuuden erityisasiantuntijana. Hänen viimeisin työpaikkansa oli Auramarinessa teknologiajohtajana, ja hänelle on kertynyt vakuuttava työhistoria meriteollisuuden eri yrityksissä, muun muassa Wärtsilässä, Deltamarinissa ja Masa-Yardsissa.

Turun AMK on tullut siinä sivussa tutuksi. Rytkölä on tehnyt eri yritystahojen edustajana yhteistyötä Turun AMK:n kanssa opinnäytetöiden ja harjoittelujen merkeissä ja pyrkinyt aina työllistämään nuoria innokkaita tekijöitä.

– Koen, että se on yritykselle hyvä tapa toimia, että ottaa ensin jonkun kesätöihin, sitten tarjotaan lopputyötä ja mahdollisuuksien mukaan vakityötä. Samalla oppii tuntemaan ihmisen ja tietää, kenet palkkaa.

TKI lähellä sydäntä

Rytkölän ensikosketus Turun AMK:hon oli, kun hän valvoi sinne opinnäytetyön vuonna 1998 jo ennen omaa valmistumistaan laivasuunnittelun diplomi-insinööriksi. Hän työskenteli tuolloin Deltamarinin tuotekehitysinsinöörinä. Diplomi-insinöörin paperit hän sai Otaniemestä vuonna 2000. 

– Kaiken kaikkiaan olen valvonut ja tilannut noin parikymmentä lopputyötä. Aiheet ovat olleet monenlaisia aina pelillistämisestä palvelumuotoiluun ja konseptisuunnitteluun.

Lisäksi Rytkölä toimi Turun AMK:n hallituksessa vuosina 2014–2018.

– Tutkimus, kehitys ja innovatiivisuus ovat sydäntäni lähellä. Ylipäätään kaikki uudet asiat ovat minun herkkuani. Kokeileminen on tärkeää, sillä se, että kokeilee, on tie toimiviin ideoihin. Ei haittaa, vaikkei jokin idea toimisikaan. Menen aina uusiin juttuihin mukaan, hän tuumii.

Uudessa erityisasiantuntijan pestissä Rytkölän työnkuvaan kuuluvat yhteistyö- ja tutkimuskumppaneiden tapaaminen ja hankkeiden kehitystyö. Rytkölä kuvailee, että työssään hän kerää yritysten, tutkimuslaitosten ja yhteistyökumppaneiden tarpeita, joihin sitten vastataan Turun AMK:n tutkimus- ja kehitystarjonnalla.

Rytkölä_52.jpg
Ilkka Rytkölä innostuu uusista asioista ja on aina valmiina kokeilemaan erilaisia ideoita.

Sisäisen viestinnän kehittämistä

Rytkölä haluaa kehittää Turun AMK:n toimintaa, esimerkiksi sen sisäistä viestintää.

– Tiedonjako on tärkeää, koska muutoin emme tiedä, mitä me tiedämme. Jos tietoa ei ole jaettu, sitä ei ole olemassa. Vaikein asia on myöntää, ettei tiedä. Siksi usein provosoin keskusteluja hyvin yksinkertaisilla kysymyksillä, että keskustelu lähtisi liikkeelle. Sitä kautta avautuu uusia ovia.

Rytkölä kuvaileekin olevansa luonteeltaan sellainen, että haluaa aina tietää, miksi jotain tehdään ja mitä on sen taustalla. Näin ymmärtää asioiden nykytilaa paremmin ja on hyvä lähteä kehittämään asioita eteenpäin.

– Keskustelujen päätteeksi pyrin aina siihen, että kaikilla olisi lämmin, pehmeä ja pörröinen innovatiivinen olo. Sellainen, että teemme yhdessä hyviä juttuja, hän naurahtaa.

Lue myös:

Mika Lohtander teknologiateollisuuden koulutus- ja tutkimuspäälliköksi

Uudet osaajat valmiina aloittamaan lukukauden

Opettamisessa innostaa ammatillisen kasvun tukeminen