Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.1.2023

Bioanalyytikko-opiskelijat harjoittelevat aidoissa asiakastilanteissa

Bioanalyytikkokoulutuksen oppimisympäristössä opiskelijat pääsevät näkemään koko laboratorioprosessin näytteenotosta analysointiin. Turun ammattikorkeakoulun näytteenotto- ja laboratoriopalvelut ovat kaikkien hyödynnettävissä ja varattavissa.

Teksti: Aleksi Rajamäki
Kuvat: Antti Ala-Könni

– Verinäytteen ottaminen on helppoa terveydentilan seurantaa, valikoimassamme ovat yleisimmät laboratoriotutkimukset. Asiakkaat mahdollistavat samalla tärkeän harjoittelun opiskelijoillemme, kertoo bioanalyytikkokoulutuksen tuntiopettaja Anniina Friman.

Palvelut toteutetaan opiskelijatyönä ammattilaisten ohjauksessa. Vastaanotto sijaitsee Medisiina D -rakennuksessa Turun Kupittaan kampusalueella.

– Uudet ja nykyaikaiset tilat taipuvat moneen. Ne toimivat paitsi oppimisympäristönä myös asiakaspalvelutiloina. Se on yksi vahvuuksistamme, Friman iloitsee.

Monipuolisia työelämätaitoja

Palvelulaboratoriossa jokaisella opiskelijalla on oma vaihtuva vastuutehtävänsä. Se voi sisältää esimerkiksi asiakkaan vastaanottamista, näytteenottoa, näytteiden käsittelyä ja analysointia sekä laitteiden huoltoa. Frimanin mukaan toimintamalli syventää oppimista kokonaisvaltaisesti.

– Opettaja antaa raamit ja on tukena, opiskelijat vastaavat käytännön toteutuksesta. He pääsevät tutustumaan koko prosessiin ja oppivat samalla muun muassa yrittäjyys-, yhteistyö- ja organisointitaitoja.

bioanalytiikka kuvituskuva 1.jpg
Bioanalyytikko-opiskelijoiden oppimisympäristössä on viisi asiakastuolia, jotka ovat erotettavissa toisistaan verhoilla yksityisyyden lisäämiseksi.

Laboratorion arkirutiineista huolehtivat kolmannen vuoden bioanalyytikko-opiskelijat, jotka ovat jo ehtineet harjaantua näytteenotossa esimerkiksi työharjoitteluissa. Palvelulaboratoriossa he saavat lisävarmuutta tekemiseensä. 

– Opiskelijat myös ohjaavat nuorempien vuosikurssien opiskelijoita, mikä mahdollistaa ammatillisen kasvun. Heidän tulee valmistuneina ammattilaisinakin osata antaa selkeitä ohjeistuksia asiakkaille ja toimia opiskelijoiden ohjaajina, Friman muistuttaa.

Mukana tutkimuksen eri vaiheissa

Bioanalyytikko-opiskelijoilla on 15 opintopisteen verran projektiosaamisen opintoja, jotka sisältävät harjoittelun lisäksi erilaisiin yhteistyöprojekteihin osallistumista. Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa näytteenotto- ja laboratoriopalveluja myös organisaatioille ja tutkimusryhmille.

– Osallistumme mielellämme tutkimus- ja kehitysprojektien eri vaiheisiin, tarvittaessa jo suunnittelusta alkaen. Saamme vietyä läpi isojakin toimeksiantoja tiiviissä aikataulussa, Friman esittelee.

bioanalytiikka kuvituskuva 2.jpg
Turun ammattikorkeakoulun Sun hyvä elämä -palveluihin kuuluu kotimaisesti tuotettuja näytteenotto- ja laboratoriopalveluja.

Bioanalyytikkokoulutuksen pitkäaikaisia kumppaneita ovat muun muassa Turun Seudun Urheiluakatemia ja Auria Biopankki.

– Urheiluakatemian uusille opiskelijoille toteutetaan alkutarkastus, joka sisältää perusverenkuvan ja EKG-mittauksen. Auria Biopankin kanssa teemme yhteistyötä siten, että meillä asioidessa voi antaa biopankkisuostumuksen ja -verinäytteen. Lisäksi osallistumme yhdessä erilaisiin tapahtumiin.

Mietityttävätkö veriarvot? Tutustu palvelupaketteihin ja varaa aika verkossa. Vastaanotolle voi tulla ilman lähetettä tai lääkärin lähetteellä. Toimipiste sijaitsee Medisiina D:n toisessa kerroksessa, osoitteessa Kiinamyllynkatu 10, Turku.

Hyvinvointisi tukena

Näytteenotto- ja laboratoriopalvelut ovat osa Turun ammattikorkeakoulun Sun hyvä elämä -liiketoimintakonseptia, johon kuuluu lisäksi muun muassa liikkumista ja toimintakykyä ylläpitävää ohjausta, suun terveydenhuollon palveluja sekä esteettömän ja turvallisen asumisen neuvontaa. Palvelut ovat sekä yksityis- että yritysasiakkaille.