Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.1.2018

Pääsin takaisin siihen maailmaan johon halusin

Kuvataitelija Marjukka Irnin tie on vienyt valokuvaajasta kuvataideterapeutiksi ja yhteisötaiteilijaksi. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa vei yhä lähemmäs taidemaailmaa ja erityisesti soveltavaa taidetta. Irnille taide on aktivismin väline, jolla voi ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Teksti: Tina Myllyniemi
Kuva: Paula Myöhänen

Tänä päivänä Marjukka Irni työskentelee freelancer-taitelijana erilaisten projektien parissa. Ensi kesän aikana on luvassa näyttely sekä Tukholmassa että Göteborgissa. Näyttelyjen toteuttaminen oli mahdollista vuoden mittaisen työskentelyapurahan ansiosta. Irni uskoo, että YAMK-opinnäytetyöprojektilla Kaikki sateenkaaren värit Näkyväksi! oli tärkeä merkitys rahoituksen saamisessa.

Koulutus tarjoaa tekemiselle kontekstin ja vertaistukea

Irni valmistui Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta valokuvaajaksi (medianomi) vuonna 2000. Lisäksi hän on opiskellut kuvataideterapeutiksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja suorittanut erilaisia täydennyskoulutuksia ja erikoistumisopintoja.

Opintojen jälkeen Irni opetti valokuvausta työväenopistossa ja työskenteli kuvataideterapeuttina syömishäiriökeskuksessa. Hän alkoi kuitenkin kaipaamaan entistäkin syvempää näkemystä taiteesta ja päätti jatkaa opintoja Taideakatemiassa. Tavoitteena oli tällä kertaa ylempi ammattikorkeakoulututkinto.

– Pääsin takaisin siihen maailmaan johon halusin – taidemaailmaan, Irni kertoo.

Ammattiosaamisen lisäksi koulutus tarjoaa taiteilijalle yleisempiä työelämätaitoja.

– Koulutuksen avulla pystyy asettamaan oman tekemisen johonkin kontekstiin.

Verkostoituminen muiden alan osaajien kanssa nähdään tänä päivänä hyödyllisenä alalla kuin alalla.

– Taiteilijan työ voi olla aika yksinäistä, vertaiskeskustelu on avaavaa, Irni jatkaa.

Taiteilijan uudet roolit: mahdollistaja ja aktivisti

Tänä päivänä taiteilijan työ käsittää yhä enemmän projekteja ja yhteistyötä eri alojen ammattilaisten ja ylipäänsä erilaisten ihmisten kanssa. Yhdeksi merkittävimmäksi muutokseksi Irni nostaa taiteen hyödyntämisen sosiaali- ja terveysalalla:

– Kuvataiteilijan koulutus ei kuitenkaan vielä itsessään anna valmiuksia esimerkiksi ihmisten kohtaamiseen. [YAMK -koulutuksen] Opinnäytetyöprojekti antoi apuja taiteen soveltamiseen.

Opinnäytetyössään Irni tutki, voiko yhteisötaide toimia aktivismin tavoin ja vaikuttaa yli 50-vuotiaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien näkyväksi tekemiseen. Kaikki sateenkaaren värit näkyväksi! -yhteisötaideprojektissa taitelija kuvasi osallistujat heidän itse haluamallaan tavalla. Irnin kehittämä työpajamenetelmä piti sisällään niin kirjoittamista kuin omakuvien tuottamista.

– Yhteisötaiteessa taiteilija on mahdollistaja, Irni selittää.

Taiteilija suunnittelee ja käynnistää prosessin, jonka lopputulosta hän ei voi täysin kontrolloida. Tässä tapauksessa projektin tuloksena syntyi valokuvanäyttely yli 50-vuotiaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien osallistujien omakuvista.

– Itse itsensä esittäminen voimaannutti osallistujia. He pääsivät esittämään itsensä haluamallaan tavalla, Irni kuvaa projektin tuloksia.

Moni osallistujista on elänyt sellaisena aikana, jolloin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin on suhtauduttu hyvin ennakkoluuloisesti.

– Taide on tapa vaikuttaa ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, Irni kiteyttää.

Opinnäytetyöstä artikkeliksi

Irni valmistui kuvataitelijaksi (YAMK) Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta vuonna 2016. Hän kirjoitti opinnäytetyönsä pohjalta artikkelin, joka julkaistiin Taiteen moniammatilliset kontekstit -kokoelmassa. Turun ammattikorkeakoulun julkaisusarjassa ilmestyneessä teoksessa kirjoittajat esittelevät kulttuurialan YAMK-opinnoissaan toteuttamiaan kehittämishankkeita. Julkaisu on vapaasti ladattavissa ao. linkin kautta. 

Marjukka Irni (2017): ”Aktivistitaiteilijasta artivismiin. Yli 50-vuotiaita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä näkyväksi tekemässä” teoksessa Taiteen moniammatilliset kontekstit (toim. Ilona Tanskanen & Pirita Juppi) s. 108–136. Saatavilla: http://julkaisut.turkuamk.fi/isbn9789522166470.pdf

Taidealan YAMK-koulutus Turun ammattikorkeakoulussa

Turun ammattikorkeakoulun kulttuurialan ylempää ammattikorkeakoulutusta kehitetään vastaamaan entistäkin paremmin alan tulevaisuuden vaatimuksiin. Kevään 2018 yhteishaussa on mahdollista hakea kahteen uuteen koulutukseen:

Media- ja kulttuuriyrittäjyys on ensimmäinen kulttuurialan ylempi ammattikorkeakoulu (YAMK) -koulutus, jossa nimenomaan yrittäjyys on opintojen keskeinen sisältö. Tutustu koulutukseen ja hakuohjeisiin.

Taiteen uudet kontekstit -koulutuksessa tarkastellaan ja tuotetaan taidetta moninaisissa tiloissa, asiayhteyksissä, prosesseissa ja erilaisten toimijoiden parissa. Tutustu koulutukseen ja hakuohjeisiin.