Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.8.2021

Tukea työllistymiseen ja arjen hyvinvointiin – OmaTyky on kaikille läheistään avustaville

Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston yhteishankkeen verkkotapahtumiin ovat tervetulleita kaikki Varsinais-Suomessa asuvat työikäiset, jotka huolehtivat säännöllisesti omaisestaan tai läheisestään. Toimintaan osallistuminen on maksutonta.

Teksti: Aleksi Rajamäki

OmaTyky-hankkeessa tuetaan työelämän ulkopuolella olevien omaishoitajien työllistymis- ja urakehitysmahdollisuuksia sekä lisätään heidän voimavarojaan ja arjen hallintaa.

– Tarjoamme omaishoitajille tietoa ja ohjausta muun muassa koulutuspolun löytämisessä ja työhön paluuseen liittyvissä kysymyksissä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Kirsi Karlsson Turun ammattikorkeakoulusta.

Työnhakutaidot ajan tasalle

Käytännössä hanketoimijat toteuttavat omaishoitajille monenlaisia toiminnallisia ja vuorovaikutteisia webinaareja, ryhmäohjausta sekä erilaisia teemapäiviä. Elokuun viimeisenä päivänä alkavat webinaarit antavat vinkkejä esimerkiksi työnhakuun, työhaastatteluun valmistautumiseen sekä työelämän yhteiskehittämiseen ja osaamisen ennakointiin.

– Webinaarit sisältävät verkkovälitteisen asiantuntijaluennon ja oheismateriaalin omaehtoisen käytännön harjoittelun tueksi. Syksyn tilaisuuksissa kuulemme, miten LinkedIn-profiili luodaan, millainen on hyvä digitaalinen ansioluettelo ja miten tehdä vaikuttava some-kampanja työnhaun tarpeisiin.

– Ryhmäohjauksessa on puolestaan mahdollista pysähtyä pohtimaan omaa ammatillista kehittymistä tulevaisuuden työllistymisen näkökulmasta. Verkossa toteutettavan ohjauksen tavoitteet tarkennetaan yhdessä osallistujien ja työelämässä toimivan työnohjaajan kanssa. Ensimmäinen kokoontumiskerta on 7. syyskuuta, Karlsson esittelee.

OmaTyky-hankkeen toimintaan ja syksyn 2021 koko ohjelmaan pääsee tutustumaan hankkeen nettisivuilla . Mukaan voivat ilmoittautua kaikki omaistaan tai läheistään hoitavat varsinaissuomalaiset.

Apuvälineitä sujuvaan arkeen

Turun AMK:n ICT-Cityssä (Joukahaisenkatu 3) sijaitsee neuvonta- ja vierailukeskus Kunnonkoti, jossa on mahdollista tutustua esteettömän ja turvallisen asumisen ratkaisuihin. Kodinomaisessa näyttelytilassa on kokeiltavina arjessa selviytymistä tukevia apuvälineitä opiskelijoiden ja ammattilaisten opastuksella.

Kunnonkodin tiloissa pääsee vierailemaan ajanvarauksella, myös etänä tapahtuvat esittelykierrokset ovat mahdollisia.    

– Uudet etäpalvelut ovat saaneet myönteistä palautetta, ja niiden toteuttamista jatketaan lähikäyntien ohessa. Pystymme järjestämään etänä myös erilaisia luentoja ja liikuntaryhmäohjauksia, Turun AMK:ssa fysioterapian lehtorina toimiva Karlsson kertoo.   

Etälähetykset toteutetaan Teams- tai Zoom-ohjelmien välityksellä. Osallistua voi joko omalla tietokoneella tai kokoontumalla yhteen paikkaan, jossa lähetystä on mahdollista seurata. Palvelutarjonta ja hinnat on koottu Kunnonkodin verkkosivuille

Esteettömän ja turvallisen asumisen palvelut ovat osa Turun AMK:n Sun hyvä elämä -palvelukonseptia , jossa opiskelijat tuottavat hyvinvointi- ja terveyspalveluja opettajan ohjauksessa. Kokonaisuuteen kuuluu muun muassa fysio- ja toimintaterapiapalveluja, suun terveydenhuollon palveluja, laboratoriotutkimuksia, kuntotestauksia sekä liikuntaa ja toimintakykyä ylläpitävää ohjausta. Palvelut ovat sekä yksityisten henkilöiden että yritysten ja yhteisöjen hyödynnettävissä.