Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.4.2024

Töissä meillä: Sini Nevantausta innostaa merkityksellinen mielenterveystyö

Sini Nevantauksella on yli kymmenen vuoden kokemus psykiatrisena sairaanhoitajana erilaisissa hoitoympäristöissä. Turun ammattikorkeakouluun hänet toivat monipuoliset mielenterveystyön projekti- ja opetustehtävät.

Teksti ja kuva: Aleksi Rajamäki

Sini Nevantaus on aloittanut asiantuntijana Turun ammattikorkeakoulun mielenterveyden edistämisen tutkimusryhmässä. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, terveystieteiden maisteri ja terveysalan opettaja.

– Olin jo viime vuonna opintojeni aikana opetus- ja projektityöharjoittelussa Turun ammattikorkeakoulussa. Kokemukseni olivat hyvät, ja kun minulle tarjottiin kokoaikatyötä, vastausta ei tarvinnut kauaa miettiä, Nevantaus iloitsee.

Hän on aiemmin toiminut mielenterveystyön ja psykiatrian parissa muun muassa nuoriso- ja päihdepsykiatrialla sekä työskennellyt pitkään päihderiippuvaisille vanhemmille suunnatussa ensikodissa.

Korkeakoulut terveyttä edistäviksi ympäristöiksi

Nevantaus on tällä hetkellä mukana kahdessa Turun ammattikorkeakoulun kansainvälisessä projektissa, MentalHigh ja Support for Resilience, jotka pureutuvat mielenterveyden teemoihin. Hänen mielestään hankkeiden tavoitteet ovat tärkeitä, mikä tekee työstä merkityksellistä ja motivoivaa.

MentalHigh-projektissa kehitetään Vietnamin ja Kambodžan korkeakoulujen valmiuksia mielenterveyden edistämiseen. Hankkeessa luodaan verkkoalusta ja mobiilisovellus, jotka lisäävät opiskelijoiden mielen hyvinvointia sekä mielenterveysosaamista.

– Kaakkois-Aasiassa mielenterveyssairauksiin kohdistuu edelleen voimakasta häpeää, mikä osaltaan haastaa opiskelijoiden hakeutumista avun piiriin. Näyttöön perustuvan tiedon lisäämisen tiedetään vähentävän stigmaa sekä edistävän oireiden tunnistamista ja avun piiriin hakeutumista, Nevantaus kertoo.

Support for Resilience (S4R) pyrkii puolestaan parantamaan muun muassa ikääntyneiden kotihoidossa työskentelevien työolosuhteita ja potilasturvallisuutta. Ikääntyneiden hoitotyössä on suuri epäsuhta palveluiden kysynnän ja kapasiteetin välillä Euroopan laajuisesti.

– Työkuorma heikentää työntekijöiden ja johtajien työhyvinvointia ja mielenterveyttä sekä aiheuttaa stressiä ja uupumusta. Tavoitteenamme on kehittää ja toteuttaa näyttöön perustuva digitaalinen työkalupakki, Nevantaus esittelee.

”Osaavassa tiimissä voi itsekin kehittyä”

Nevantauksen mukaan parasta hänen työssään on työ itsessään: se, että pääsee yhdistämään osaamista mielenterveys- ja päihdetyössä sekä pedagogiikassa ja tutkimusmetodiikassa.

– Tehtävät ovat monipuolisia ja vaihtelevia, olen viihtynyt valtavan hyvin. Vastaanotto on ollut lämmin, ja on ollut helppo liittyä porukkaan.

Hänen työpäiviinsä kuuluu niin sisäisiä kuin kansainvälisiäkin hankepalavereja. Lisäksi Nevantaus opettaa mielenterveys- ja päihdehoitotyötä ensihoitajaopiskelijaryhmälle.

– Hanketyö on uutta ja opittavaa paljon, mutta on ilo olla mukana osaavien tekijöiden tiimissä, jossa itsekin voi oppia ja kehittyä. Odotan tulevaisuudelta jatkuvaa ammatillista kehittymistä. On myös antoisaa päästä tapaamaan alan ammattilaisia ympäri maailmaa, hän kehuu.

– Opettaminen on erityisen lähellä sydäntäni, ja olen iloinen, että saan tehdä myös sitä hanketyön rinnalla.

Vapaa-ajallaan Nevantaus kuuntelee mielellään musiikkia ja viettää aikaa perheensä kanssa. Myös lukeminen ja kaikenlainen liikunta auttavat palautumaan ja jäsentämään ajatuksia.

 – Musiikin avulla voi päästää irti rutiineista ja heittäytyä luovuuteen! Lisäksi pyrin liikkumaan säännöllisesti. On ihanaa, kun juoksulenkit palaavat arkeen taas kevään myötä.

Mielenterveyden edistäminen

Tutkimusryhmän kohteena on edistää mielenterveyttä tutkimuksen sekä kehittämis- ja innovaatiotyön avulla. Ryhmä on verkostoitunut niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.