Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.11.2021

Tiedä ja vaikuta

Pienempi jalanjälki, suurempi kädenjälki

Kestävä kehitys (YK:n agenda2030) on edellytys elinolosuhteiden turvaamiseksi maapallolla. Ilmastokriisiin voidaan vastata vain yhteistyöllä. Mukaan tarvitaan tavalliset ihmiset, asiantuntijat ja organisaatiot. Kutsumme sinut mukaan vaikuttamaan ilmaston hyväksi: pienentämään hiilijalanjälkeä ja suurentamaan kädenjälkeä.

 

  • Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä vähentämällä päästöjä eli pienentämällä hiilijalanjälkeä.
  • Hiilikädenjälki tarkoittaa positiivisia ilmastovaikutuksia. Positiivinen hiilikädenjälki syntyy, kun esimerkiksi yrityksen tarjoama ratkaisu pienentää jonkun toisen (kuten asiakkaan) hiilijalanjälkeä. Lue lisää: Hiilikädenjälki kannustaa yrityksiä päästövähennyksiin (HS.fi/visio) 


Turun ammattikorkeakoulu vastaa ilmastonmuutokseen tarjoamalla tarvittavaa tietoa, osaamista ja ratkaisuja. Lisääntynyt tieto lisää tutkitusti vastuuta kestävyydestä ja innostaa toimimaan. Tutkitun tiedon pohjalta on mahdollista tehdä aidosti vaikuttavia valintoja. Olemme koonneet alle tietoa ja vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseen ja kädenjäljen kasvattamiseen. 
 

Ilmaston ystävälle

Yksittäisen ihmisen kohdalla tärkeintä on tietää oma hiilijalanjälkensä ja pyrkiä pienentämään sitä tiedon pohjalta. On useita eri elämäntilanteisiin sopivia tapoja elää ilmastoystävällisesti. 

Laske ensin hiilijalanjälkesi, tutustu sitten aiheeseen tarkemmin ja valitse lopuksi itsellesi sopivat teot. 

 

sydän_keke_sivulle.jpg

Valitse itsellesi paras tapa pienentää hiilijalanjälkeä

Ilmastoystävällinen elämä ei ole luopumista ja kurjuutta, vaan se tuo myös terveyttä ja hyvinvointia elämäämme. Teot voivat olla pieniä ja helppoja arjen tekoja. Itselle sopivat kestävät valinnat vaihtelevat oman elämäntilanteen, mieltymysten ja elinpiirin mukaan. On useita tapoja elää ilmastoystävällisesti!

Lue lisää ja vaikuta:  1,5 asteen kampanja

Yritysmaailman uudistajalle

Organisaatiot voivat sekä pienentää omaa hiilijalanjälkeään että kasvattaa kädenjälkeään auttamalla asiakkaitaan pienentämään hiilijalanjälkeään. Vastuullisuus on yritykselle kilpailuvaltti, ja kestävyyshaasteista voi syntyä myös uudenlaista liiketoimintaa. 

Pienennä yrityksesi hiilijalanjälkeä ja kasvata kädenjälkeä

Tilaa koulutus tai osallistu tutkimus- ja kehityshankkeeseen. Kehitämme tuotteita, palveluja ja toimintatapoja eri alojen tarpeisiin.

Koulutuksen kehittäjälle

Tärkeä asia kädenjäljen kasvattamisessa on tiedon välittäminen, ja opettajat ovat tässä avainasemassa. Opettamalla kestävän kehityksen taitoja tulevaisuuden tekijöille syntyy lumipalloefekti, jossa tieto leviää laajemmalle. 

Opettaja, sinulla on mahdollisuus saada aikaan kauaskantoisia vaikutuksia. Ota kestävä kehitys osaksi opetustasi. Vinkkejä työhön saat näistä oppaista:

Mekin vaikutamme

Turun AMK on matkalla kestävän kehityksen korkeakouluksi.

Sitoudumme edistämään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä, kasvattamaan kädenjälkeämme ja pienentämään jalanjälkeämme. Meille muutos on mahdollisuus. www.turkuamk.fi/vastuullisuus  

Esimerkkejä: