Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.8.2023

Meidän Itämeremme

Itämeri on Turun ammattikorkeakoululle tärkeä tutkimuksellinen fokus, jonka suojelemiseksi teemme aktiivista tutkimustyötä. Meille on tärkeää pitää Itämerestä hyvää huolta, jotta se säilyisi terveenä ja monimuotoisena jälkipolville. Tätä vastuullista tehtävää toteutamme muun muassa keväällä 2023 julkaistun strategiamme ohjaamilla suuntaviivoilla.

Panostamme vesialan TKI-toimintaan investoimalla testausympäristöihin, joita voivat hyödyntää niin tutkimuslaitokset kuin yritykset. Tutkimusta ja testaustuloksia tarvitaan myös maataloudessa, jonka päästöjen hallintaan etsitään jatkuvasti uusia ratkaisuja.

Meriä uhkaavat kasvava meriliikenne, rehevöityminen ja vieraslajit. Monialaisilla projekteillamme edistetään vesiensuojelua, keksitään ratkaisuja päästöjen vähenemiseen ja kehitetään kokonaan uusia liiketoimintamalleja.

Vaikuttavaa tutkimusta

Suomen suurin satsaus Itämeren lajien suojeluun

Turun AMK on mukana maamme suurimmassa yhteistyöprojektissa Itämeren monimuotoisen luonnon turvaamiseksi. Biodiversea LIFE-IP -projektin tavoitteena on tehostaa meriluonnon suojelua ja edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Toivoa ja suojaa Itämeren norppien pesintään

Keinopesäkokeilu Saaristomerellä onnistui yli odotusten. Turun AMK:n tutkijat jatkavat pesämallien kehittämistä, jotta ne tarjoaisivat jatkossa konkreettisen suojelukeinon itämerennorpan lisääntymismenestyksen parantamiseksi ja lajin suojelemiseksi.

Muutosvoimaa merialalle Merikartasta

Maailmankaupasta 90 prosenttia kulkee meriteitse. Meriliikenteellä on merkittäviä ilmastovaikutuksia. Merialaa onkin tärkeää kehittää kiertotalouden mukaiseksi. Turun AMK on ollut mukana rakentamassa Suomeen hiilineutraalia meriklusteria.

Järviruoko hyötykäyttöön ja liiketoimintaan

Ruokomassan poistaminen rannoilta parantaa merkittävästi vesistöjen tilaa, edistää luonnon monimuotoisuutta sekä lisää kalojen lisääntymisalueita. Vesien suojelun uudet teknologiat ja toimintamallit voivat pienentää ruokoliiketoimintaan liittyviä riskejä sekä edistää toimivia tuotantoketjuja eri vuodenaikoina korjattujen järviruovikoiden hyödyntämiseksi.

Rakennekalkki vesiensuojelukeinona

Turun AMK on viime vuosina tutkinut aktiivisesti rakennekalkin vesiensuojeluvaikutuksia. Kenttäkokeista saadaan uutta ja luotettavaa tutkimustietoa rakennekalkin vaikutuksista suomalaisissa pelto-olosuhteissa. Tuloksista ja toimivista menetelmistä hyötyvät erityisesti Saaristomeren kaltaiset, rehevöitymisestä kärsivät vesistöt.

Luonnonmukaisia hulevesiratkaisuja

Luontopohjaiset hulevesiratkaisut vähentävät merkittävästi hulevesistä aiheutuvaa haitta-ainekuormitusta. Turun AMK:n monialainen osaaminen mahdollistaa hulevesien mallinnososaamisen siirtämisen uudelle tasolle. Haluamme olla vahvasti tukemassa Turun kaupungin ilmastotavoitteita sekä Saaristomeren suojelua.

Turku AMK x Kesärauha

Tämä on Pohjakosketus. Pinnan alainen hätähuuto, joka kaikuu ympäri Itämeren rantoja.
Itämeren hälyttävä tilanne vaatii poikkeuksellisia keinoja ja uusia avauksia. Turun AMK ja Kesärauha yhdistivät voimansa vahvistetaakseen alueellista yhteistyötä ja lisätäkseen tietoisuutta Itämeren suojelusta.

Turun AMK:n asiantuntijoiden ja TKI-työn näkökulma Itämereen on tieteellinen ja pitkäaikaisen seurantatyön synnyttämä. Kesärauha puolestaan näkee vaikuttajaviestinnän mahdollisuudet sekä oman vastuunsa aktivoida hyvänmielen tapahtuma myös kestävän kehityksen arvoille. Tavoitteemme on yhteinen: turvata ainutlaatuisen Itämeremme tulevaisuus.

Turun AMK rakensi Kesärauhaan Pohjakosketuksen, elämyksellisen audiovisuaalisen tilan, joka tarjosi todentuntuisen kosketuksen Itämeren pinnanalaiseen maailmaan. Pisteellä pääsi kokemaan, miltä äärimmäisen uhanalaisen Pyöriäisen, Itämeren ainoan valaslajin, elinympäristö tuntuu. Millaista on liikkua, saalistaa tai lisääntyä, kun ympäristösi on valtavassa melu- ja roskapaineessa?

Tapahtumapisteen toteuttivat Turun AMK:n vesi- ja ympäristötekniikan sekä VR-teknologian asiantuntijat yhteistyössä Biodiversea LIFE IP -projektin kanssa.

Turku AMK x Eurooppa-foorumi

Turun AMK järjestää 30.8.2023 miniseminaarin aiheesta "Meidän Itämeremme". Meidän Itämeremme -seminaarissa keskustellaan EU:n Itämeri-strategian meren pelastamiseen liittyvistä toimista sekä esitellään muutamia esimerkkejä tutkimushankkeista merta pilaavien päästöjen vähentämiseksi ja vedenalaismelun tutkimiseksi.

Fasilitaattori: Stella Aaltonen, Stellar Minds Oy

Puhujat:
FT, Senior Advisor Emil Nyman, Turun AMK 
FT, Research Group Leader Valtteri Hongisto, Turun AMK 

Foorumin tapahtumapaikkana toimivat Turun Taideakatemian ja konservatorion tilat osoitteessa Linnankatu 54–60, Turku.