Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.11.2022

Kunnonkoti avaa ovet esteettömään ja turvalliseen asumiseen

Kupittaan kampuksella sijaitsevassa neuvontakeskuksessa on mahdollista tutustua esteettömän ja turvallisen asumisen ratkaisuihin. Kävijät voivat kokeilla, miten erilaiset apuvälineet toimivat käytännössä.

Teksti: Aleksi Rajamäki

Kunnonkoti on oppimisympäristö, joka muistuttaa aitoa kotia makuuhuoneineen ja keittiötiloineen.

– Näyttelytilassa pääsee kokeilemaan arjessa selviytymistä tukevia apuvälineitä opiskelijoiden ja ammattilaisten opastuksella. Pystymme vastaamaan myös erilaisiin projektitoimeksiantoihin ja luentopyyntöihin, lehtori Kirsi Karlsson esittelee.

Esteettömyysosaamista tuorein silmin

Kunnonkodissa Turun ammattikorkeakoulun toiminta- ja fysioterapian opiskelijat tutustuvat esteettömään ja turvalliseen asumiseen osana opintojaan. Kodinomaisissa tiloissa tulevat tutuiksi erilaiset arkea helpottavat ratkaisut.

Opiskelijoiden toimintaan kuuluu muun muassa kodin muutostöiden ja apuvälineiden esittelyä monenlaisille ryhmille sekä erilaisten projektien työstämistä.

– Esittelyjen pitäminen koetaan syventävän omaa osaamista, kun opittuja asioita joutuu pohtimaan ja kertomaan muille. Asiakasryhmien kanssa työskentely on ollut monelle opiskelijalle mieleenpainuvaa.

Karlssonin mukaan opiskelijoiden rooli on keskeinen asiakasvastaanottojen mahdollistamisessa ja projektien toteuttamisessa. Opiskelijoiden kanssa on ideoitu uusia palvelutuotteita ja kehitetty Kunnonkodin konseptia tuoreiden näkemysten ja osaamisen kautta.

Etälähetykset saavuttivat suuren suosion

Kunnonkodin ovet ovat jälleen auki yleisölle korona-ajan eristäytymisen jälkeen. Poikkeusolot toisaalta tarjosivat oivan mahdollisuuden kehittää toimintaa muun muassa etälähetysten ja videosisältöjen muodossa. 

– Kokemukset olivat niin hyviä, että etänä tapahtuvat kierrokset ovat edelleen mahdollisia. Etälähetykset ovat reaaliaikainen ja vorovaikutteinen tapa kiertää Kunnonkodissa opiskelijan opastamana. Tarjoamme etänä myös liikuntaryhmäohjauksia, apuväline-esittelyjä ja liveluentoja, Karlsson kertoo.

Viime aikoina Kunnonkodissa on tehty muitakin uusia avauksia. Esimerkiksi Medeka oy:n virtuaalireittiohjelman kokeilu on tuottanut tulosta. Ohjelma sisältää valikoiman ennalta kuvattuja reittejä luonnosta.

– Reitit pyörivät television näytöllä, ja liikunta tehdään ruudun edessä jollakin olemassa olevalla laitteella. Ohjelma sopii muun muassa palvelutaloihin motivoimaan kuntopyörän tai polkulaitteen käyttöä. Polkeminen luontoympäristöissä, vaikkakin kuvaruudun ääressä, on ollut palautteen perusteella voimaannuttavaa ja virkistävää.

Kuva: Kunnonkoti vuokraa Ageman-simulaatiopukua, jonka avulla opiskelijat ja ammattilaiset pääsevät kokeilemaan, minkälaista on olla ikääntynyt. Puku lisää ymmärrystä ikääntyneen kanssa toimimisesta.